Friday, July 29, 2011

Belated Birthday Treat

Assalamualaikum..



Finally selepas seminggu baru dapat makan pizza ditaja oleh en hubby sempena birthday saya 17 Julai lepas.. 17hb tu dah plan tapi terpaksa di tangguhkan kerana pack hari tu..



kitorang amik set Citarasa Ramadan for two.. pizza sedap, air pun sedap. nak harapkan bulan puasa makan kat luar memang tak lah! mesti penuh je manjang. so kitorang makan dulu walaupun belum ramadan lagi. hehe





layan budak ngamuk lepas makan



Piza Seri Kasturi. yummy!!



air ramadan fizz.. slurrppp..



ni pun dalam pakej taw.. azhad punya!



add on.. seefood lasagna.. saja nak try..




beberapa jam sebelum 17hb menjengah ari tu hubby buat surprise. konon la! hehe.. dia keluar pukul 1030pm cakap nak beli burger. then balik bawa balik ni..



dunkin donnut! pre-brithday :)



hubby cakap nak beli kek tapi kedai kek dah tutup.. dah keluar pukul 1030pm. harus lah semua kedai tutup.. huhu.. sudahnya bawak balik donnut je. ok la dari takde kan..


hadiah? rasa macam takde je.. huhu.. dah tetiba bulan ni kena spend duit repair kereta + road tax lagi.. tak pe la.. insyaAllah akan paw masa persiapan raya nanti.. hehe...


daa~~~

Wednesday, July 27, 2011

Anak Itik Tok Wi~~~

Jom tengok anak itik terkedek-kedek.. kekekeke


video



hampir tertonggeng si anak itik ummi.. hehehe..


Tuesday, July 26, 2011

Azhad ke Swimming Pool

Finally!






Dapat gak bawak Azhad Nayli masuk swimming pool. Hasrat di hati nak ajar dari dia 6 month. tapi ada je alasan tukang bawak a.k.a abi azhad.. huhu


masa azhad 6m, alasannya takde swimsuit dan tunggu azhad boleh duduk
masa azhad 9m, dah boleh duduk. alasannya takde swimsuit
masa azhad 10m-14m, dah ada swimsuit. alasannya azhad bangun lambat


geram je! alasan azhad bangun lambat tu bukan isunya. sebenarnya abi azhad yang bangun lambat. almaklum la weekend kan. nak tidur lebih la.. hehe


tempat yang kitorang pergi ni di Kompleks Renang Cheras, betul-betul depan tempat lahir azhad, HUKM. untuk sesi pagi dia buka sampai pukul 12pm. tapi kaunter tiket pukul 1130am dah tutup. so kena reach there before 1130am la. masa first time pergi kitorang dah lebih masa tu, sudahnya gi jalan-jalan la. nasib baik azhad dah mandi before keluar. second time pergi situ tutup pula sebab ada tournament apa ntah. kecewa lagi! this time baru ada rezeki azhad nak main air.. fee RM3 utk dewasa, kanak-kanak RM1 je..


Alhamdulillah azhad sangat ok walaupun masa sampai tu dia dah lelap. ada la beberapa kali nak tertonggeng dalam air walaupun duduk dalam pelampung. sebab tak balance. hehe.. abi azhad terlangkupkan dia pun ok, nampak terapung je badan dia..




insyaAllah lepas ni akan pergi lagi. tapi tunggu lepas raya la.. kalau boleh nak ajar azhad berenang dari kecil. jangan jadi macam maknya tak pandai berenang.. hehe


ps: ada video azhad jalan dalam air dengan pelampung itik tu.. tapi dalam android lagi. tengok lah kalau rajin upload.. huhu

Friday, July 22, 2011

Azhad, Tudung Saji Dan ....

Assalamualaikum





kenapa dengan azhad?



Watch this!


video


Terkekek-kekek dia main seorang diri. Time tu ummi tengah online dalam bilik. Dengar dia gelak-gelak, ingatkan main apa la dengan abi dia sampai seronok sangat. Sekali tengok dia main seorang diri. Abi dalam toilet..


Such a smart and funny boy!


Thursday, July 21, 2011

My 1y2m2w1d Toddler

Assalamualaikum..


Alhamdulillah azhad dah 1y2m2w1d.. nak update sikit pasal azhad sekarang nih..






cuba teka dia buat apa tu?? sebenarnya lepas pakai cd tu memang saya nak ambil gambar azhad pakai cd baru. sekali dia posing macam tu daa.. memang terbaik la dapat snap macam tu kan.. kepala dia cecah lantai ok! abi cakap tu namanya 'commando rest'. istilah askar.. azhad selalu buat macam tu bila dia ngantuk tapi tak nak tidur. agaknya buat macam tu boleh hilangkan ngantok kot.. or nak tidur macam tu? nama pun commando rest kan.. huhu..




Azhad sekarang dah berjalan. memang agak lambat compare to cousins dia belah saya. tapi kalau belah abi azhad rasanya lebih kurang je. tapi azhad bukan takat berjalan, lari pun dah terer. since dia baru dapat kaki pun terus berlari. orang cakap kalau budak jenis suka menonjet memang jalan cepat a.k.a berlari.. huhu





pic di atas masa ktorg keluar sabtu lepas. mentang-mentang dah dapat kaki, nak berjalan je keje. ni azhad sedang cuba melepaskan pelukan/dokongan abi dia.. bila dia dah start jalan ni baru la terasa, "oh.. azhad dah besar!" kalau tak jalan lagi, walaupun umur dah 1 tahun lebih rasa macam baby lagi. now he is a toddler.. my cutiey toddler..



azhad gak dah pandai makan biskut sendiri TANPA buang! dulu kalau bagi biskut mesti ada tinggal sikit. part yang dia pegang tak boleh nak masuk mulut. sekarang kalau bagi biskut mesti ummi check satu rumah kot-kot ada sisa dia buang mana-mana. tapi memang takde. yang ada setakat abuk-abuk je.. good boy la sayang! lepas ni abi cakap boleh ajar makan mee, nasi.. owwwwhhh.. itu belum lagi. tak rajin ummi nak mengemasnya nanti. kekeke





budak kelaparan makan biskut tiger. habis tiga keping. habis kotor baju abi azhad!





ni gambar azhad panjat katil. time ni dia reti panjat, tapi tak reti turun. sekarang azhad dah pandai turun apa yang dia panjat. katil. sofa.. nasib la meja dia tak panjat lagi.. huhu


Alhamdulillah azhad masih full bf. syukur atas rezeki Allah. walaupun rasa macam sikit je susu. tapi sekarang azhad akan menyusu bila nak tidur, dan tengah tidur je. kalau time main dia tak peduli sangat. lagipun dah makan, minum macam-macam.. tapi kena bagi susu ada juga. lagi-lagi nak puasa ni. dan azam nak susukan azhad sampai umurnya 2 tahun. semoga Allah permudahkan..


Sekarang gigi azhad dah 6 batang. 4 atas, 2 bawah. tak ingat pernah update pasal gigi ke-5 dan ke-6 belum. tapi jarak dua gigi last ni tumbuh dengan 4 gigi awal tu agak lama la..


ermmm apa lagi ye?? fikir fikir fikir


oo ya.. paling latest! azhad suka angkat badan dia dalam keadaan baring. macam mana nak describe ye? ermm.. dia baring, then angkat badan dan bontot ke atas. tinggal kaki dan kepala kat lantai. boleh imagine tak? alaa.. kalau tengok Maharaja Lawak minggu silent comedy si Mamat Sepah ada buat, Shuib Sepah pun ada buat masa minggu dia jadi perempuan nak bersalin. ok! harap dapat imagine la ye.. yang tak bestnya tinggal kepala je kat lantai. takut gak terpatah tengkuk tu. sama la bila dia buat commando rest tu. dah la selalu buat dua aktiviti tu bila time nak tidur malam. time tu abi selalu dah berdengkur. ummi pun selalu dah terlelap. risau je.. kena marah dengan abi, dia stop. lepas tu buat balik. budak bukan faham apa.. harap-harap tabiat tu tak lama la. takut memudaratkan je..


ok la.. tu je la kot.. nanti nak tepek video aktiviti azhad bermain...


adios!!

I'm Back!

Assalamualaikum


Its been a while..
banyak benda nak cerita tapi ada masalah dengan email gmail
lepas satu, satu ujian yang datang
Alhamdulillah finally dapat juga account gmail balik
tapi FB JOS tak dapat nak diselamatkan
terpaksa la create account baru, dengan nama baru

semoga ALLAH tambah rezeki kami dengan ujian ini..


ehhh.. mesti ada yang tertunggu-tunggu entry terbaru, kan
almaklumla boleh buat bahan ngumpat sesama sendiri
or lebih tepat nak ambil tahu je.. huhu


till then, sehingga bertemu lagi


daa~~~

Friday, July 8, 2011

Mainan Baru Azhad

Yeay!!

Azhad dapat mainan baru LAGI!!





Tricycle tu pemberian abi azhad sempena birthday azhad dua bulan lepas. Puzzle or lego tu ummi belikan walaupun rasanya terlalu awal bagi mainan macam tu. Tapi sebab harga RM10 je so ummi beli je. Simpan dulu. Agak-agak azhad dah ready baru bagi main. Hehehe


Owh ye. Kami membeli-belah di Mydear Warehouse Sales di Puchong yang sedang berlangsung sehingga 10 Julai. Memang tunggu sale ni pun untuk beli hadiah azhad. Tu yang tertunda berbulan-bulan. So, siapa-siapa yang nak menghabiskan duit sila lah. Jangan malu-malu. Kekekeke




Excited ok! Abi tak siap pasang lagi tuan kecik dah menyibuk.




Eh! Kami tak beli pun ni. Saja snap untuk tatapan my sis. Kot-kot dia berkenan nak belikan anak dia. 50% discount. Murah! Banyak lagi yang menarik. Tapi sangat sesuai buat yang baru nak ada baby. Ada jual baby cot, stroller, walker, bouncer etc.



Eh!! Azhad dah 14 bulan la. Bila nak update ni. Mudah-mudahan ada kesempatan. Bye!



Published with Blogger-droid v1.7.2

Sunday, July 3, 2011

Nasi Hujan Panas

Assalamualaikum.

Berkurun dah tak buat entry pasal makanan. Tetiba je rajin. Tapi bukan rajin masak, rajin buat entry pasal makanan je. Tukang masaknya adalah mr hubby, as usual.


Baru-baru ni a friend of mine ada bagi link blog masak-masak. Tetiba rasa macam nak try masak makanan yang tak biasa masak. Dah lama tak mencuba resepi orang. Tapi this time bukan ambil dari blog tu, dan bukan makanan yang saya nak buat pun. Mr hubby dah beberapa lama cakap nak makan nasi hujan panas, dimana di KL ni payah nak dapat. Jadinya kena la buat sendiri. Belek-belek resepi tu rupanya tak la susah mana. Jom tengok!


Bahan-bahan (6-8 orang)
4 cawan beras
1 biji limau nipis
2 sudu mentega
3 sudu susu pekat (ikut kemanisan yang diingini)
Garam secukup rasa
Gajus dan kismis ikut citarasa
Pewarna (kami guna hijau, merah dan kuning)

Bahan tumis:
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih)


Cara - cara:

1. Basuh beras dan sukat air seperti biasa
2. Panaskan mentega untuk menumis
3. Masukkan bahan tumis dan tumis sehingga naik bau
4. Kemudian masukkan susu, garam dan perah limau nipis
5. Setelah menggelegak, masukkan bahan-bahan yang telah ditumis ke dalam periuk nasi. Kacau sebati
6. Setelah nasi agak kering, masukkan gajus dan kismis. Kacau sebati.
7. Kemudian cucuk sudu/lidi bersama pewarna tadi ke dalam nasi.
8. Selepas 20 - 30 minit baru nasi dikacau.
9. Siap! Sedap dimakan dengan ayam masak merah.





Ni first time saya makan nasi ni. Not so bad. Senang pun senang. Agak-agak malas masak banyak lauk buat je nasi ni. Satu lauk dah cukup sebab nasi tu sendiri dah ada perasa.

Selamat mencuba!



Published with Blogger-droid v1.7.2

Related Posts with Thumbnails