Friday, March 7, 2008

Internal conflict

Hmm..tibe2 je rs cm xnk kwin..korang..for those yg dah kawin n bkl kawin pnh tak alami bnde ni..mcm2 bnde main kat kpla otak ni...rs nk kwin for some reasons.GATAL.hehe..tp bile pk tggjwb yg kene pikul tu rs mcm TAK NAK lak..AFRAID if i cant obey him.im a stubborn person.lg2 skng ni everytime bncang psl tggjwb rs mcm tak puas ati for everything.mcm melawan hukum yg ALLAH swt dah tentukan pon ade..mmm..

he seems want everything's perfect in our future family..NO..he seems like i have to do everything to we live happily..did woman marry to be a maid? mcm tu baik xyah kwin..i rather to live alone for my whole life...

mmm..i have to learn to adapt in a new situation, new status, new responsibility, new fmly, new bedmate..huhu.what others new??.. i must be a new me..should i?? mm..

these a lists to become a SOLEH husband and SOLEHAH wife which is enclosed at the back of my Pra Perkahwinan certificate..

CIRI2 SUAMI YG SOLEH

  1. Taat kpd Allah
  2. Menunaikan tggjwb sbg suami/pemimpin dlm rumahtangga
    1. memberi nafkah mkn minum kpd isteri dan ank2
    2. memberi pakaian kpd isteri dan ank2
    3. menyediakan tmpt tinggal kdp isteri dan ank2
  3. Tidak menghina atau menyakiti hati isteri sama ada dgn perkataan atau perbuatan
  4. Bergaul dgn isteri dgn pergaulan yg baik
  5. Tidak meninggalkan tmpt tidur melainkan memberi pengajaran/kesedaran kpd isteri
  6. Tidak berlaku kasar
  7. Jujur dan sentiasa menepati janji
  8. Selalu membimbing isteri ke jalan yg diredhai ALLAH dan mendoakan kebaikan bg kluarga
  9. Menolong kerja isteri terutama dlm memelihara ank
  10. Tidak terlalu bakhil dan tidak terlalu boros
  11. Sentiasa mencari jln memperbaiki keadaan rumahtangga
  12. Memahami kegemaran dan kebencian isteri

CIRI2 ISTERI SOLEHAH

  1. Taat kpd Allah
  2. Taat kdp suami serta jujur dan amanah dlm menunaikan tggjwb sbg isteri
  3. Hormat dan menjaga adab sopan terhadap suami
  4. Berbuat baik kpd kedua ibu bapa dan mertua
  5. Syukur dan menerima pemberian suami walaupun sedikit
  6. Berjimat cermat walaupun ketika senang
  7. Tidak terburu-buru menerima fitnah atau aduan
  8. Memberi lynn dan mesra kpd suami
  9. Tidak memaksa suami mengadakan sesuatu apalagi ketika suami tidak mampu
  10. Meminta izin kpd suami jika hndak keluar rumah walaupun utk menziarahi keluarga
  11. Tidak membenarkan org lain masuk rumahnya tanpa izin suami
  12. Segera meminta maaf jika bersalah atau derhaka kpd suami

hurmm...can i be a SOLEHAH wife?? hrp2 i can throw out all my bad attitude n be a good wife n mother-to -be..amiinnn...

No comments:

Related Posts with Thumbnails