Monday, March 31, 2008

290308&300308

that was our last met b4 he going to Sabah..waaaa...sedihnye..
klu ade rzki bln 5 br jupe..tak pon nikah nti la jupe


will missing u dear..take care taw b.keje rajin2..jgn noti2 taw..remember me alwaz..
oppsss..jgn lupe bwk blk mutiara byk2 okay..hehe...

Friday, March 28, 2008

posting...

SOOOO SAD..yie kene gi Sabah..7/4/08 kene lapor diri.dok c2 smpai bln 8 kot..waaa..jauhnyeee..xde jauh lg ke..sedih bgt.nape rs nak nangis nihh..rileks hoccay..think +ve..*sigh*

mmm tak pe la..biar la dia gi skng.so pas kwin ade kat smnjung..rela dlm pasrah..huh..nsb preparation almost done..tp dia dpt ke cuti 2mgu utk kwin nti?? Klu x dpt xleh la hanimun..kene postpone la.hanimun je postpone ok..kawin xleh postpone lg..uhuk2..smg kami sama2 tabah…jgn noti2 taw daling..will miss u a lot..sedih..:(

Thursday, March 27, 2008

GANGGUAN

Korg percaya tak pada gangguan..like buatan org ke santau ke..or ape2 la yg sewaktu dgnnya..mmm..for me bkn la tak percaya, sbb kat dunia ni mmg mcm2 jenis manusia ade..yg pendengki, tamak n sgla perangai buruk tu sll anta bnde2 tak elok kat musuh dia..tp tak sumer la kn..cume the way kite nk buang bnde tu..ade yg terlalu taksub ngn bomoh or dukun tu..bakar kemenyan dlm umah la konon leh halau hntu setan tu sumer..what the hell.kn ke bnde tu lg setan suke..nape tak alunkan umah tu dgn puji2an, bacaan Al-Quran..kan br betol.at least psg kaset ngaji pon ok la..

what im try to say.mm..susah nk caya actly.sbb me mmg jenis tak berapa nk caya bnde2 ni..tp klu dah kene btg idong sndri I have to admit.last week blk kg actly for goods..tp ade yg bad nye..for my skin allergy we tried a conventional way,met ustaz and let him see whats the prob.n the 1st word came out from his mouth is “gangguan” im having the gangguan.and he also asked me “ade gado ngn sape2 ke..” perghh..what thats mean? Mcm sumthing org tuju2 ke ape.tp dia tak ckp detail..

mmm.rasanye dah idop dgn baik, aman damai & tenteram bagai..wpon ade tak puas ati dgn org takde la smpai nk bermusuh..tp…mmm..mls la nk caya sgt..everything yg ustz tu bg dah gune tp blk utm my skin stil not ok..n the other day gi klinik amik ubat br ok..

tp I have to admit this time..yie told his father about my sickness..tak la skit pon…n abah mnta name penuh myself ngn mak..dia soh org kg dia tgk kn..n guess what? Pokcik tu pon ckp sumthing is with me..GILERR..n dia ckp dah teruk..soh gi kelantan cpt utk berubat..perghh…ape bnde sume ni eh..

I dono..klu betol bnde tu ade dlm bntuk ape..sbb gatal2 tu klu mkn ubat dia ok..biasa klu 'pnyakit' tu mkn la sgla ubat ape tak elok kn..tak taw la klu dia anta dlm bntuk lain…slma ni me tak rs ape2 yg pelik pon..my health tip top..xde nk pening2, batuk ke demam sll pon..mkn dlm kot?? Cant believe this..bile nk gi kelate..takkan nk gi sn semate nk berubat..kompem mak tak kasi mcm dah takde tmpt dkt utk berubat je..hehe…tunggu la after presentation nti gi sna menjemput skli.

Kalau betol bnde tu ade tak taw sama ade org anta atau ‘dia’ singgah je..tp klu singgah patut tak ape2.. ‘dia’ teman je..betol ke?? Not sure la…klu ade yg anta sape..'org tu' ke? Dia anta melalui ape..jupe tak pnh.smbang ape tah lg..sejak bile dier anta..skit ni sejak nak kwin ke..tp klu pokcik tu kate dah teruk maybe bnde tu dah lama..ntah la..klu pk smpai bile pon tak abis..klu betol bnde tu ade hrp ade la jln keluar nti..

“smg diriku ini dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki..berpeluang hidup sbg isteri dan berbakti pada keluarga dan suami..berkesempatan beribadat dan bertaubat kpd penciptaku.aminn”

Tuesday, March 25, 2008

~proud day~

Its been a year after my convocation. Everyone have their own life; working, resign, find a new job, get a job and resign again, and start find another job..hehe..also start making properties, bought a car..PERSONA, MYVI, at least a VIVA is enough already than Honda kapcai..at new place meet a new friend and fall in love, frust and find another as long not other’s..for those which already have a bf or gf started planning to tying the relation..make money as many as they can....getting engaged and after a few months get married..also a few is further study to gain more income in the future but at the same time still earn money.these are a friend of mine which known in UTM since 2002

she was my roommate on Minggu Haluan Siswa and from KMPP but we never know each other until the time we are in the same room..she is muslim ok but love PIGGY..dono why.but not love to eat la..jus luv wt koleksi je..and I don’t know either she still the same or not..currently she is working at KL or Selangor but for sure nearby her house at Serdang..


last we met was on April 2007 I guess, when I went to kelantan visited my future in laws.At the moment this girl is pengaggur kehormat but now she is working at Lumut, shipping company..ms study tak belajar kapal tp keje kat com kapal..jeles taww..rasanye dia nk tak jd pengapit mjlis bertandang nti..kot2 leh temu jodoh..huhu..


proud of this girl.ank mak gitu..very close with her mom..told her mom everything even about her bf.she also working at Lumut, same company with Gma..depa ni mmg tak leh dipisahkan..dia dah beli kete ke eh?? Rasa aritu mcm bwk kete bapa dia je..zira ko bile nk tunang nih?



she is my schoolmate at mrsm muar but we never talk..this girl..i like..hehe.. suke nyakat bdk ni..tak taw la nape..maybe sbb dia blurrr je..hehe..she is the ‘penakutest’ girl I had know..cannot sleep alone..kene ade bntal kiri kanan atas bwh..kira penuh la katil..patu tak leh tido gelap gelita..kene ade chya..huhu..this melaka girl very proud to be melaka’s..rite now, she is missing in action..cannot reach her hs..tukar number tak btaw sape2..dono where she working rite now..ade ckp dia skng kat Shah Alam..maybe she want make a surprise..juz wait..


our fate to be together since MRSM muar..but at muar we are not close..juz kenal gitu2 je..at KMPP we started to be closed since we are in the same kuliah..now she’s working at Shah Alam I guess...dono so much about this girl..da beli kete ke, still with her old bf ke..or having a new and good life..


mm..last met was on my engagement day..she was with her sisters..but at time she came I’m not ready..baru pas mandi..bj pon tak siap lg..thanks for coming anyway..but sorry sbb tak smpt nk lyn..she have other thing to do and leave early.minah ni sedih ckit klu tnya bile nk tunang dia ckp jgn tnya dia..laki dier tak ckp pape takkan dia nk ckp..alaa..skng ni pompuan slmba je ckp..kalu nk tunggu laki bile la eh…she’s working at seremban and bought grey PERSONA..


this girl has bought MYVI..white MYVI..rite now keje kat Pasir Gudang..kilang ape tah..3 months b4 dia msuk singapore, under same company cume kat sane for training.she with her fren ulang alik jb-spore dr umah dorg kat Uda..juz sbln sblm abis dia ulang alik n stay at my room.skng dah dok msia tercinta blk, dok kat Masai n forgot her friend.what a pity me.huhu..pompuan ni taknak kwin lg..her future in laws dah sbuk nk minang..hehe...


my married ex-classmate..kwin ngn bf ms belajar gak also my classmate..tp tak dpt pegi their reception sbb takde kwn..so sori..dorg keje pon under one roof..dah pakai Gen2 ms tunang lg..lama gk tak contact minah ni..ye la org dah dok serumah ngn laki mane nak topup lg kn..huhu..


this last two frens..tak byk sgt dpt info psl dorg..yaty still kat semenanjung keje somewhere kat KL/Selangor..dgr2 dah jupe bkl mentua..good news...santi lak kat Sabah dah dekat ngn abg adik dia..bile nk kwin tak taw la..huhu...



last but not least is ilah..takde lak gmbr konvo dier..tp juz letak gmbr ms nk present bi..minah ni skng keje kat Panasonic Senai..b4 this keje kat flextronic..do not have a bf yet..sedang mencari la tu..has bought black PERSONA..manual lg taw..

Friday, March 21, 2008

blk kg lg..

balik kg on Maulidur Rasul.xde tiket ke Melaka so amik ke Muar pkl 6pm..smpai muar dlm 815pm n wait Pak Ngah Tan n ayah fetch me at bus stand..singgah mkn me bandung yg tak beshh kat muar.dah la nk tunggu dpt mknn pon almost 1 hour..pergghhh..membara je..pakngah tu ingtkan taw psl bnde politik je..rupenye taw gk gosip2 ni..psl Dato Farid n Shuhada tu..classs gittew..huhu

the next day, 21/3/08 ayah, maman and i went tu pejabat agma isla
m amik beli borg kwin..patu ayah gi amik motor baru, NAZA Blitz ngn Pak Long Karim..maman n me gi tesco kat Melaka Sentral.cari hadiah besday lelaki ittew tp xde yg menarik.msuk gk butik pengantin opposite to Melaka Sentral..teruja tgk baju n pelamin yg lawa..hehe...

ni lah dia tesco dr Melaka Sentral..Melaka kian membangun..dulu a fren of my cousin ejek my cousin sbb bus stand Melaka tak berbumbung.tp skrg lebih dr tu..siap ade aircond lg..Puduraya pon xde aircond..am i proud to be Melaka's?? not at all...msih byk bnde yg kat Melaka yg menyusahkan...huhu..jgn mrh ye org melaka..i was born there too..


this is pakcu @ maman yg menggedik abiskan susu azief..mama azief tu bg lak kn..what to dooo..huhu..

Thursday, March 20, 2008

ape ekk...

its public holiday~maulidur rasul..but im going to lab to do some works b4 take leave tomorrow n going back to my hometown..konon je la nk wt keje..tp dah ngadap tenet ni jd lain le pulak..huhu..arini br dpt program yg register tu..tp takleh bkk server tu lak..cmne nk send kat org lain n making money..adooiii la..

last nite kak mala n me went to Forum smpena maulud nabi kat KTC..lama tak join mjlis agama mcm ni..ramai gk bdk2 KTC yg hadir..bgus2 depa ni ye..ktorg ni klu bkn sbb dijemput sbb PF takde maknenye la nk gi..huhu...aishah was not there.bz settled project maybe..she had bought new VIVA..soo jeles..takpe la..rzki dia..rzki kt lmbt lg..*sigh*

teringat lak psl 1 kes..i called mak a few days b4 n she said "ayah ckp ayah leh bwk tgk kedai kalau susah2 sgt" this ayat must be refer to my kecik ati statement..mm..nk wt cmne..nk hrp kat yg spttnye leh dhrp tp rupe2nye....mmm.berkira sgt...i'd decide!! i'll do everything by myself..tak yah nk hrpkn org lain..susah woooo..sat2 gi ngungkit ke ape..tp the prob is i cant drive..even dah ade lesen tp tak berani n takde kete utk di drive..mmm..klu lah i can drive dah jauh jln dah...

speaking of which, today i'l going back to hometown to make some wedding preparation.survey wedding dress+pelamin+make up+photog+bakery+ mmm what else?? we'll book anything should be book but still not booked yet...sooo many things lol.my sis also going to melaka.minggu ni last cuti next week she start working..my sis nk sponsor ape ek..hrp2 dia sponsor yg mhl2 la..sep ckit..huhu....org nk bg pon dah cukup baik kan..ayah pon maybe blk n maybe we'll going to JAIM tomorrow to settle my nikah form n others..im not sure either yie can come or not..he has kawad tomorrow n will finish at 6pm..smpt ke nk dtg melaka? tak smpt takpe la next time la test baju..this week i'll going to book je..if he can come so leh jupe imam terus utk disoal siasat..tp klu tak dpt dtg minggu ni next time la..maybe pas my proposal presentation..i hope this week everything yg tak book lg will be book..so xyah nk blk sokmo2 lg...

Monday, March 17, 2008

cukur jambul hezri azief

majlis cukur jambul our 1st nephew, Mohd Hezri Azief telah diadakan pd Sbtu lepas iaitu 15032008..huhu.. skema lak..ni 1st time for me tgk+ada dlm mjlis cukur jmbul..mjlis ptt start kol12pm tp ustaz yg dijemput lmbt..near to 2pm br start..tulis 11.45 depa nmpk 1.45 thats why lmbt..whatever yg penting mjlis berjalan ngn lancar..azief pon tak byk ragam..tido je spnjang dicukurkan...he wore baju melayu ,sewed by his grandmom..bkn nenek taw..ibu..his father also wore baju melayu..also sewed by a same person..my mom..

azief tido tak sedar dunia pon...byk dpt duit.huhu..


ni alat2 yg digunakan utk cukur jmbul..kelape tu utk msuk kn rmbut yg dipotong...patu tak taw wt pe..kene buang ke laut ke..hehe....pttnye timbang rmbut tu n tukar ngn nilai perak n sedekahkan..


this last pic is 3 of us sedang menunggu majlis..lmbt tol...azief yg dicukur azim lak yg botak..huhu...

Friday, March 14, 2008

3months left~Check list..

DING DONG!!! can u see my ticker above?? today..we juz have another 3months -it'll be less day by day- b4 we are tying as husband and wife..am i well prepared? mentally and physically?? i dont think so..huhu..but i'll try my best..then this is my check list..mcm byk tak setel lg...
  • Kursus Pra Perkahwinan........................Done
  • Mohon Kebenaran Nikah Procedure.....Not done
  • Tempah Tok Kadi...................................Booked
  • Tukang masak.........................................Booked
  • Khemah....................................................Booked
  • PA system................................................Booked
  • Kompang..................................................Booked
  • Pengapit...................................................Booked
  • Videographer/photographer..................Not done
  • Make up + pelamin + baju......................Not done
  • Kad jemputan.........................................Not done
  • Resort/challet.........................................Not done
  • Souvenir..................................................Not done
  • Bunga pahar...........................................Not done
  • Cupcakes + cakes....................................Not done
  • Barang hantaran......................................Not done- 50% bought
  • Brg hiasan rumah....................................Not done
fuhh...totally br 40% je dah buat..itu pun sumer ayah yg booked..yg under my decision hapak pon tak booked lg..smpt lg ni...huhu..any other things i had forgotten??

Allergy

my skin prob had happened again started last friday and not ok until yesterday..so i went to Pusat Kesihatan UTM AGAIN...i dont got any injection just had some medicines..ubat lg..*sigh*..the lady doc said im having an allergy but not sure allergy for what..this is an information i got from Kementerian Kesihatan Malaysia about allergy or alahan..

ALAHAN

'Alahan' bermaksud 'perubahan aktiviti'. Ia juga dikenali sebagai tindak balas hipersensitif dan berlaku apabila sistem pertahanan badan bertindak balas terhadap bahan asing yang memasuki badan melalui kulit, paru-paru, tertelan atau tercucuk. Reaksi ini sebenarnya tidak perlu berlaku. Ia lebih kerap terjadi kepada mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap alahan.

Reaksi alahan boleh jadi ringan atau serius dan berlaku dalam sekelip mata atau beberapa minit selepas terdedah kepada alergen, tetapi sebahagiannya boleh berlaku selepas beberapa hari atau beberapa minggu. Anafilaksis merupakan tindakbalas alahan yang sangat teruk dan boleh berlaku secara tiba-tiba dalam masa beberapa minit selepas terdedah kepada alergen. Ia membawa kepada kejutan anafilaksis dan boleh menyebabkan kematian dalam masa 15 minit jika tidak mendapat rawatan perubatan.

Penyebab

  • Tumbuh-tumbuhan.

  • Makanan.

  • Ubat-ubatan.

  • Debunga.

  • Sengatan lebah.

  • Gigitan.

Alahan Rhinitis (demam alahan)

Ia merupakan gejala yang berlaku selepas terdedah kepada debunga tumbuhan bermusim yang berterbangan di udara. Demam alahan melibatkan reaksi alahan terhadap debunga seperti kulat kulapuk, bulu binatang dan habuk. Debunga yang dibawa oleh angin adalah kecil dan lebih kerap menyebabkan demam alahan. Cuaca yang sangat panas, kering dan berangin meningkatkan jumlah debunga di udara.

Tanda-tanda dan gejala

  • Penghasilan mukus (lendir).

  • Gatal-gatal di

    • Tekak

    • Hidung

    • Mulut

    • Mata

    • Kulit

  • Batuk.

  • Sakit kepala.

  • Hidung berair/Bersin.

  • Asma/bunyi ronkus (pernafasan berbunyi).

Rawatan

  • Pencegahan merupakan rawatan yang terbaik.

  • Mengambil antihistamin untuk melegakan gejala yang ringan ke sederhana.

  • Dekongestan juga dapat menolong meredakan gejala seperti penyumbatan rongga hidung.

Pengurusan sendiri

  • Di bawah disenaraikan beberapa cara untuk mengurangkan pendedahan kepada debunga dan kulapuk.

  • Tutup tingkap pada waktu malam untuk menghalang debunga atau kulapuk daripada masuk ke dalam rumah. Jika boleh gunakan penyaman udara yang dapat membersih, menyejuk dan mengeringkan udara.

  • Pakai topeng/pelindung debu semasa memesin rumput, memungut daun-daun atau semasa membersihkan halaman dan makan ubat-ubatan tertentu sebelum melakukan aktiviti tersebut.

  • Jangan mengambil ubat melebihi dos dengan tujuan untuk mengurangkan gejala yang berlaku.

  • Jangan terlalu menyiram tumbuh-tumbuhan di dalam rumah jika anda alah terhadap kulapuk. Tanah yang lembap menggalakkan tumbesaran kulapuk.

  • Tutup tingkap kereta semasa dalam perjalanan.

  • Bercuti di kawasan yang bebas debunga seperti di tepi pantai atau laut.

Alahan terhadap makanan

  • Keadaan di mana gejala akan berlaku disebabkan reaksi imun dan dicetuskan oleh sesetengah jenis makanan. Alahan terhadap makanan boleh ditunjukkan dengan keadaan seperti:

  • Intolerans terhadap makanan.

  • Sindrom gangguan usus.

  • Tekanan fizikal.

  • Keracunan makanan.

Apabila alahan telah terjadi, anda harus mengelakkan makanan yang menyebabkan alahan tersebut untuk mencegah ia dari melarat.

Gejala

  • Tekak terasa gatal.

  • Anafilaksis (boleh menyebabkan kematian).

  • Sakit perut.

  • Loya.

  • Muntah.

  • Kekejangan otot perut.

  • Gatal-gatal di dalam mulut, tekak, mata dan kulit.

  • Gatal-gatal/urtikaria.

  • Angioedema pada kelopak mata dan bibir.

  • Penyumbatan rongga hidung/ hidung berair.

  • Sesak nafas/bunyi ronkus.


Rawatan

Matlamat utama rawatan adalah untuk mengurangkan gejala dan mengelakkan reaksi alahan dari berulang lagi. Gejala yang ringan tidak memerlukan sebarang rawatan. Ia akan surut dalam masa yang singkat. Krim penyaman kulit boleh diguna untuk melegakan ruam. Gejala yang teruk memerlukan rawatan dengan mengguna kortikosteroids.

Pengurusan sendiri

  • Elakkan memakan makanan yang mendatangkan alahan kepada anda.

  • Bertanya atau pastikan terlebih dahulu kandungan/ramuan makanan untuk menjauhi bahan alergen yang tersembunyi di dalam makanan.

  • Membaca label makanan dan mengenali istilah saintifik dan teknikal mengenai makanan. (susu dikenali sebagai kasein, protein susu dan lain-lain).

  • Bersedia untuk rawatan kecemasan. Reaksi anafilaksis disebabkan alahan terhadap makanan berpotensi menyebabkan kematian.

  • Memakai gelang amaran perubatan yang menerangkan tentang alahan yang dihidapi.

Alahan terhadap ubat-ubatan

Alahan terhadap ubat-ubatan adalah disebabkan sistem imun yang hipersensitif. Badan menjadi sensitif apabila kali pertama terdedah kepada ubat. Pendedahan kali kedua atau seterusnya akan mencetuskan tindak balas imun. Reaksi alahan boleh dibahagikan dari kesan sampingan yang merengsakan atau ringan (ruam kulit, gatal-gatal, loya) kepada kesan yang boleh membawa kepada kematian seperti kejutan anafilaksis.

Penisilin dan antibiotik yang berkaitan adalah penyebab yang lazim di dalam kes alahan ini. Cara yang terbaik untuk mengelakkan alahan ialah mengelakkan dari mengguna ubat-ubatan ini.

Gejala

  • Gatal-gatal.

  • Ruam kulit.

  • Gatal-gatal pada kulit atau mata.

  • Bunyi ronkus.

  • Bibir membengkak.

Gejala-gejala anafilaksis termasuklah:

  • Penyumbatan rongga hidung.

  • Sukar bernafas.

  • Batuk.

  • Kulit menjadi kebiru-biruan, termasuklah bibir atau kuku.

  • Pening.

  • Keliru.

  • Sakit/kekejangan otot abdomen.

  • Loya, muntah.

  • Cirit-birit.

Rawatan

Matlamat utama rawatan adalah untuk melegakan gejala. Penggunaan antihistamin ialah untuk melegakan gejala yang biasa (ruam, urtikaria, gatal-gatal). Kortikosteroids oral atau topikal (disapu di kawasan setempat di kulit) mungkin disyorkan juga.

Alahan Konjunktivitis

Alahan konjunktivitis yang bukan berjangkit merupakan reaksi terhadap bahan seperti debunga. Mata akan menjadi kemerahan dengan cepat diikuti dengan gatal-gatal dan keluar air mata.

Gejala

  • Mata merah.

  • Salur darah yang mengembang (menjadi besar) dalam sklera.

  • Gatal-gatal yang sangat teruk-mata rasa terbakar.

  • Keluar air mata.

  • Kelopak mata bengkak/sembab.

Rawatan

Rawatan yang terbaik adalah mengelakkan pendedahan terhadap bahan alergen. Menuam dengan penuam sejuk di mata atau mengambil antihistamin dapat melegakan ketidakselesaan yang dirasai.


Pengurusan sendiri

  • Duduk di dalam rumah apabila bilangan debunga atau kelembapan dilaporkan lebih tinggi dari biasa atau ketika hari berangin.

  • Ambil ubat yang dicadangkan oleh pakar alahan mengikut dos yang disarankan.

  • Pastikan tingkap cermin ditutup ketika dalam perjalanan.

  • Elakkan dari menyentuh mata dengan tangan anda.

  • Hentikan penggunaan kosmetik untuk mata dan gantikan/nyahjangkit kanta lekap anda.

  • Tuam mata dengan penuam sejuk untuk melegakannya.

From the information, i dont know which category is related to my skin prob.*sigh*..the doc just said maybe im allergic of environment..such as habuk-mcm x logik la sblm ni biasa je main habuk, xpon weather-skng ni musim hujan tp ms musim pns pon naik gk gatal2 ni..klu sbb mkn lg mustahil sbb it would happend for a day or couples..but in my case it can be the whole week or more..so whats the factor??

Thursday, March 13, 2008

1-30 March SOGO Sales

ape la..i juz know THIS today..almost 2 weeks br taw..mmm at least i know b4 going home tomorrow, than know after come back here..huhu..im only need to buy a ring and watch..also a things which not available at SOGO..but he have to buy soOo many things..and the things are available there..but is his finance is available?? credit to shoppingNsales

Wednesday, March 12, 2008

I've Been Married To Hell

Teruk je bunyinye kn..hehe..actually i juz finished watch this Japanese drama..cuak beb kalu dpt in-laws mcm ni..hopefully tak la..huhu

Title: Erai Tokoro ni Totsuide Shimatta! (I've Been Married To Hell)
STARRING:
Nakama Yukie, Tanihara Shosuke, Matsuzaka Keiko

BRIEF SUMMARY: Makimura Kimiko, freelance journalist and city-girl extraordinaire, marries into a traditional Japanese family. Most overbearing of the Yamamoto Family members is Isojiro's mother, Shimako, who seems to think Kimiko is the perfect wife whose knowledge of the traditional Japanese arts knows no bounds. Kimiko on the other hand is sloppy, a bad cook unless it happens to be microwavable, and couldn't tell a shamisen from a bagpipe if her life depended on it. Bombarded by customs, Kimiko's only desire is to never step foot in the Main House again. But with the interference of her husband, Isojiro, who can't seem to say no to his mother, Kimiko finds herself back in a place she calls Hell and smack in the midst of some crazy tradition her in-laws want her to participate in.

Monday, March 10, 2008

Johnny's meal

Lets see what we had for lunch last Friday at Johnny's

steamboat..ayam+udang+fishball+mushroom+etc...

These things included in steamboat tp ktorg tak mkn pon..mee+sayur pe ntah..huhu

this is BBQ chicken..look so delicious rite..mmg sedap pon..each of us eat fried rice tp takde gmbr lak..

Friday, March 7, 2008

4 heads, 8 eyes..

All of us at Jusco on lunch hour..Baei was late..she came from somewhere wif her sister..tp dia biaq je adik dier sorg kat luar...jahat tol..we had a big meal at Johnny's and it was my treat..

Its me with PA of DR POji, PN Ardiyana..she was showing her talent using chop stick to put a steamboat into a boil pot..
The 'kakak tiri' wearing black tudung, Arbaeiyah, ex RO at MArine LAb, and currently is a teacher sndaran..with Shahida is a RA, after finished the meal..

Internal conflict

Hmm..tibe2 je rs cm xnk kwin..korang..for those yg dah kawin n bkl kawin pnh tak alami bnde ni..mcm2 bnde main kat kpla otak ni...rs nk kwin for some reasons.GATAL.hehe..tp bile pk tggjwb yg kene pikul tu rs mcm TAK NAK lak..AFRAID if i cant obey him.im a stubborn person.lg2 skng ni everytime bncang psl tggjwb rs mcm tak puas ati for everything.mcm melawan hukum yg ALLAH swt dah tentukan pon ade..mmm..

he seems want everything's perfect in our future family..NO..he seems like i have to do everything to we live happily..did woman marry to be a maid? mcm tu baik xyah kwin..i rather to live alone for my whole life...

mmm..i have to learn to adapt in a new situation, new status, new responsibility, new fmly, new bedmate..huhu.what others new??.. i must be a new me..should i?? mm..

these a lists to become a SOLEH husband and SOLEHAH wife which is enclosed at the back of my Pra Perkahwinan certificate..

CIRI2 SUAMI YG SOLEH

  1. Taat kpd Allah
  2. Menunaikan tggjwb sbg suami/pemimpin dlm rumahtangga
    1. memberi nafkah mkn minum kpd isteri dan ank2
    2. memberi pakaian kpd isteri dan ank2
    3. menyediakan tmpt tinggal kdp isteri dan ank2
  3. Tidak menghina atau menyakiti hati isteri sama ada dgn perkataan atau perbuatan
  4. Bergaul dgn isteri dgn pergaulan yg baik
  5. Tidak meninggalkan tmpt tidur melainkan memberi pengajaran/kesedaran kpd isteri
  6. Tidak berlaku kasar
  7. Jujur dan sentiasa menepati janji
  8. Selalu membimbing isteri ke jalan yg diredhai ALLAH dan mendoakan kebaikan bg kluarga
  9. Menolong kerja isteri terutama dlm memelihara ank
  10. Tidak terlalu bakhil dan tidak terlalu boros
  11. Sentiasa mencari jln memperbaiki keadaan rumahtangga
  12. Memahami kegemaran dan kebencian isteri

CIRI2 ISTERI SOLEHAH

  1. Taat kpd Allah
  2. Taat kdp suami serta jujur dan amanah dlm menunaikan tggjwb sbg isteri
  3. Hormat dan menjaga adab sopan terhadap suami
  4. Berbuat baik kpd kedua ibu bapa dan mertua
  5. Syukur dan menerima pemberian suami walaupun sedikit
  6. Berjimat cermat walaupun ketika senang
  7. Tidak terburu-buru menerima fitnah atau aduan
  8. Memberi lynn dan mesra kpd suami
  9. Tidak memaksa suami mengadakan sesuatu apalagi ketika suami tidak mampu
  10. Meminta izin kpd suami jika hndak keluar rumah walaupun utk menziarahi keluarga
  11. Tidak membenarkan org lain masuk rumahnya tanpa izin suami
  12. Segera meminta maaf jika bersalah atau derhaka kpd suami

hurmm...can i be a SOLEHAH wife?? hrp2 i can throw out all my bad attitude n be a good wife n mother-to -be..amiinnn...

Thursday, March 6, 2008

EEZA beauty

spa ni ade kat cafe K9 UTM..sape nk wt treatment leh la..student price..huhu..promote lak..tgh usya2..kat ALUMNI ade gk tp tak taw hrga...nk lawa kene la korban duit ckit kn..huhu..

Wednesday, March 5, 2008

new software..new skils..;)

now and a day forwards i'l study new software-Solidworks for designing purpose..huhu..i looveeee design..really!! this is a task im waiting for..b4 this i have to read n keep reading a literatures..n now i'll start my lovely job..huhu..actly we got the software yesterday n the manual is provided as well..so the book will be my favourite book this mean time.huhu...new news bout my proposal presentation..antara idop ngan mati nihh..huhuu..i asked the faculty yesterday..and sooo shocked when she-'penjaga counter' said the presentation will be held on 17th march..did i heard it correctly or salah dengar..sgt2 takot.i do nothing.nothing can be present pon..giler weii..but then she said the date will postpone until 21st or 22nd april..yuuhuuuuuu..sgt gembira...hehe..soOO much much time i have to do a design work and update collected data..so berusaha!!!

legaa..

Fuhh..at last setel gk 1 assignment for UHW 6022- Falsafah & Social Development Philosophy..Yesterday, our group, 6th group had presented a topic entitled ‘ISU GEJALA SEKS BEBAS DI MALAYSIA. SATU KAJIAN KES DAN PENYELESAIAN MENURUT PERSPEKTIF ISLAM’. Only 2 groups have to present for every class..and yesterday only group 5 and 6 had presented. The group 5 took almost 1 hour to present their topic, whereas only 20 minutes is given actually. They have to stop the presentation by themselves. But then at 6 o’clock sharp the lecturer stopped them.tu pon dorg tak present byk lg..

then our group started a presentation..i am a 2nd presenter. i thought the first 3 presenter had present well.. we just go through to the point and don’t meleret2 too much bcos we know the audience would boring. We had a boring presentation before *sigh*..BUT..our last presenter..hmmm..sooo slow..melereeeetttttt je..pnt seh tunggu..but at least our group had made our classmate laugh.my word ‘skodeng’ made them laugh and that’s mean they pay attention to us..huhu..

actually i never knew my group’s members.they’re all from FKA..i just get into the group bcos I have no fren in the class..huhu…asalkan ade grup sudaahhh..and now we have to prepare the report also the 2nd assignment-book synopsis..cayok!!!

Tuesday, March 4, 2008

with or without egg??

These are a pics of yimmi..im having it at jusco with Fiza last Friday. It’s a long time I didn’t eat it, since the Arena renovated. Yie say so last few days.. The way to order also changed. Before this we can order to a person who cooks and pay after got the food. But now we have to pay 1st then wait for the food. Actually Jusco Permas also like this. But this is my 1st time after its changed. tak taw lak dah tukar..huhu..malu je.. we chat while eating..NO..she eating while talking..i juz listen to her and give her a words. Nothing much we can talk about in 2 hours.. we have soooo much to share but its all about time. Hope we can meet again..maybe on may big day..i hope so..

Sunday, March 2, 2008

OIAM-2

At last the winner of One In A Million (OIAM) 2, is revealed on last Friday nite. Norayu Damin let Shila the comei girl down.. Majority I heard happy with the result. But Ina and I felt disappointed with the result. Not so much la..a very very little..we don’t mind who’s win and who’s lose. But juz wait n see who can get famous and who will terperuk je..

i never follow this program actually but when watch the preview we can see..Ayu alwaz sing high note songs and she sang with feeling but when look her expression, her tensen mimics, I fell tensen as well..huhu..congratz anyway..hope she will success..what she will do with the money..alter her teeth maybe, as she said before..im not sure bout this but I read it at CARI.. and of cos she will help n changes her family’s life. Don’t terperuk dah la..klu tak waste Malaysian money je..huhu..


different with Shila..she alwaz sang a catchy song and we enjoy her performance. But that’s not her 'rezeki'..i don’t mind so much. I hope this little girl will success and work hard bcoz she have a package..


pity to Sarah for kicked out on the same day..mcm tak patut je kn..but others said she soo confident and ‘kekwat’ and may be that’s why she are not voted. But at least they-other finalist and participant learn something in this program. Just improve ourselves no matter what we are doing..for our sakes, for our future..

Ella ft Shah - Ku Merindu

lg lagu baru yg telah ditemui dan di donload..huhu...lamanye tak donlod laguu...tp Shah ni sape eh..adakah Shah SLAM?? IMPOSSIBLE...sape tawww..

Ku Merindu
Shah:
Ku merindu,
Merindu cinta yang tulus dari hatimu
Selalu ku impikan hidup bersamamu
Ku kan selalu menanti balasan cintamu

Ella:
Ku berjanji,
Berjanji mencintaimu sepenuh jiwaku
Ku tak akan mendustakan cinta kekasihku
Agar kau dapat menerima cintaku

Ku selalu, merindu cintamu
Yang selalu ada di jiwaku

Chorus:
Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkata
Usah kau ragui cintaku
Ku tetap merindu

Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkata
Ku tunggu jawapan cintamu
Ku tetap merindu

Di saat ini hatiku rindu belaian cinta darimu
Ku harap kau merestui cinta dariku
Yang selalu setia menunggu dirimu...

Altimet Feat Adeep Fabulous Cats - Chantek


yuhuu..at last i got what i want..hehe..lagu pon dah donlod..hehe..ENJOY!!!


Altimet Feat Adeep Fabulous Cats - Chantek

hey wanita
gembira dapat berjumpa
teringat kembali kali pertama kita bersua
ingat bila kita bersepatu serupa
tak lama dahulu jangan kata kau dah lupa

kau bersama kawan-kawan muda yang nyata
kau paling menyerlah di antara mereka
rambut hitam warna cokelat anak mata
membuat aku kurang fasih bila bicara

apakata kita ambil sedikit masa
untuk mengenali sesama kita dengan lanjutnya
dan jika kau rasa apa yang ku rasa
ayuh kita ke bab kedua dan seterusnya

chantek..
dirimu buat ku tertarik
menghilang segala prasangka di jiwa
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu

dia..
pandai menjaga hati ayah dan ibunya
kelakuannya sama dengan orang tuaku juga
dia..
bisa cipta yg gula dari yang cuka
pandai menukar yg duka kepada suka
dia..
bijak mengatur acara dan juga masa
cekap memasak garam gula secukup rasa
dia..
pandai menjaga harta dan juga duitnya
tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya
dia..
setia pada Yang Esa satu-satunya
memenuhi tanggungjawab 5 waktunya
dia..
punya tempat dalam rancangan yg ku rangka
tak usah lengah
ayuh kita berumah tangga

chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka
di jiwa...
oohhh chantekk..
sungguh aku cinta kamu

aku..
melihat kita bersama di hari tua
dia..
masih satu tiada empat tiga atau dua
dan walaupun kau sudah kepudaran rupa
kau tetap cantik padaku aku tak lupa
kita bersama di anjung luangkan masa
kewangan kita merdeka mampu bersara
hasil usaha kita dari masa dahulu
cukup untuk mengisi perut anak dan cucu
hidup santai tak perlu terburu-buru
punya masa kerja ibadah dan juga ilmu
anak kita dan ayahya semua sebulu
aku bilang kau chantek dan mereka setuju


chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka di jiwa...
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu...

Saturday, March 1, 2008

new songs

just listen to a new song by ELLA n SHA..not sure which Sha but a male la..titled Ku Merindu..if im not mistaken la..i'll search this song..i also will search Chantek by Altimate Ft Adeeb Fabulous Cats..i like those songs even 1st time i heard..love the lyrics sooo much...takde org upload lg ke lagu tu..huhu..

Met old fren

Date: 29th February 2008
Time: 12 pm - 2pm
Place: Giant Pulai, Jusco Tmn U

I met my old fren, Noorafizah kassim and familiar as fiza kassim. We were in the same class since standard 4, I guess.. I’m not so sure bcoz she seems not exposed herself that year. but for sure we were together in standard 5 but we were not closed. She was known because always fought with Zaid, our classmate, and always performed at class party. At secondary we still in the same class until form 3 and the beginning of form 4, before I transferred to Muar. These years we were closed but not so closed because she has other closed frens from other class, which are her neighbours. I don’t mind. I really have no closed fren or bestfren until now. Only the girl I knew at Muar that I luv soOO much. She’s being my bestfren ever. But she’s married so we cant joli sakan, plus we are apart..huhu…sedihnyee..
This small girl..she smaller than me okkay..work as assistant merchandiser at HQ AEON..JUSCO tuu..and she came to Johor for visit the stores. So we grab this opportunity to meet each other because I’m seldom going home, once a month or maybe twice a month in these coming months for settle my thingy. Tu pon blk Malacca je byk kot..so I can never meet my frens, my luv Siti Nur Huda Maisa and kids. Tak sempat.but I’ll meet them before the day to invite them and to make sure they’ll come..ok back to the topic..huhu..this girl will join the 'tunangan org' group next week..9/3/08..she will engage with somebody from kempas johor. I dono this man but I hope she will patient, the guy will change and everything will be ok..hurmm..its all a fate..ALLAH knows who and what’s better for His servants..

Related Posts with Thumbnails