Tuesday, December 29, 2009

Trip ke Manukan

Hello!!!


Last saturday (26/12/09) ktorg gi Pulau Manukan. trip KD Pahang, dimana en suami bertugas. kalau nama nk pegi sendiri dgn keadaan skrg ni JGN HARAP!!! hehe..


mula2 mcm berat gk nk gi sbb kalau naik boat kecik ~mcm previous agk merbahayakan gk la sbb ombak kuat, so hentakan kuat. tp bila taw dorg pinjam kapal navy, Combat Boat (CB) yg besar ~xla sbsr PV (Petrol Vessel) rs mcm nk ikut je. lg2 bila CO ~org paling bsr (pngkat bkn size ye) dlm KD Pahang mereka pn join.. so hip2 horrey.. leh join.. hehe..


dlm keadaan mcm ni en suami tak kasi main air sbb takut ape2 jd.. pas tnya2 org, ramai yg ckp tak de ape. kalau tgk mat saleh lg nk bersalin lg berendam ada la.. so en suami pn bg la green light utk main air.. siap dpt snorkeling lg.. yahoo... tp jap je dlm 5-10 minutes.. pastu ktorg naik sbb en suami sakit telinga dan gatal2. air laut gatal lak time tu. wlaupun lom puas lg tp ikutkan je la. xkn nk dok berendam sorg2.. dah la x pandai berenang.. huhu



ALAMAK!!


tak byk gmbr la kali ni.. bak kata en suami.. "nothing changes" cuma fizikal kami je la berubah sikit.. hehe.. yg lain2 kat Manukan tu same je..



few pics b4 blk..



ini dia..



CB yg ktorg naik..



exclusively.. ME.. huhu.. 22 weeks..


tecik je perut.. ms nk ke Manukan pakai track bottom terus sng nk mandi xyah salin2, tak nmpk perut pn. wife CO terkejut bila ckp pregy 5months.. huhu..


it was my 2nd time dtg sini.. en suami dah byk kali kot, dgn kwn2 dia pn prnah.. hrp2nye tahun dpn leh jejak kaki kat sini lg.. kot2 fmly ktorg dtg KK leh bwk jln2.. huhu


this week en suami ada berbunyi mcm nk ke Kudat n Kota Belud.. hrp2 jd la.. huhu


Tuesday, December 22, 2009

Kurus??

Last week ada letak 1 gmbr kat Fb dan mendapat feedback yg menggalakkan.. haha.. ramai ckp nmpk kurus.. ye ke kurus. rs dah terlebih tido dan mkn.. tp kebanyakan yg ckp kurus tu yg lama tak jumpe, misalnye kwn2 dr sek men kat KL, KMPP dgn bdk2 meki UTM.. tp kalau nk compare zmn study dulu dgn skg mmg kurus pn. huhu.. tp skg ni gemox tang lain lak.. huhu






actly amk gmbr ni guna webcam smntara tgu en suami blk. ktorg nk gi renew ic sy yg dah hidup segan mati tak mau tu..


cuba tgk gmbr ni pulak.. hehe.. adakah sy msih kelihatan kurus lg?? dlm gmbr ni nmpk tmbam sikit kn.



week 21..


ni ms ktorg gi air terjun kat Inanam cuti ari Jumaat.. gi tgk je. tak mandi pn sbb tak dirancang. gpun tmpt ni kecik, ramai org.. so mcm tak best sgt. tp tgk air terjun dia mcm best je.. huhuhu


Wednesday, December 16, 2009

5th Month

Smlm gi check up kat klinik kesihatan dlm base ni..
guess what??


its not a good news. i had low blood pressure and low hb.. sgt risau ok.. tu la akibatnya kalau mls mkn pills.. so after this kena make sure jgn skip any pills and meals. nk mkn mknn yg leh tmbh darah mcm kerang, ati mmg tak dapek la.. x suka. so akn cuba opsyen lain iaitu bayam. bayam tu best ke??? huhuhu


smlm timbang berat saya naik lg dr last week.. huhu.. cpt tol naiknye nih. tp tandanye baby membesar dgn sihat la kn. ke mommy yg membesar lebih pantas.. hehe


few days before that ktorg gi scan AGAIN.. dan hasilnye lebih clear.. tp baby sgt pemalu, so xnmpk la 'anu' beliau.. xpe la.. sj nk wt surprise la tu.. =)


baby tunjuk belakang dia je..


ktorg dah beli baju baby sikit, tp rasanye bila dah start beli ni lg ranap.. sbb each time gi shopping mall msti nk gi bhgian baby, and end up akn beli beberapa psg baju. xke haru... tp tak perlu beli byk sgt kn sbb baby cpt besar. gpun may be akn shopping sikit kat KL and Kelantan nti..


Suria Sabah yg baru dibuka.. ada Metrojaya dlm ni. kalau Jusco kompem lg ramai org..


future mom and dad.. sape lg membesar dgn pantas.. hehehe


Monday, December 14, 2009

Wajah2 Azief

Hari ni my only sis rajin lak upload pic ank dia kat Fb.. b4 this upload sekeping 2 je... tak puas tgk.. la ni br puas tgk wajah si kecil yg mcm2 gaya.. ni antara yg menarik..


enjoy!!!


wah.. adik smart ni nk gi mane??


muka cemerut je.. huhu.. lawak..


posing.. sgt comey kn..


hehe.. ckp dgn papa ke ibu tu??


ape keheinya tu??


azief ngn mama..


next month masuk 2 tahun dah bdk kecik ni.. jap je.. can't wait to see all of my beloved family.. muaxxx.. ;*


Friday, December 11, 2009

Books

it's been 2 weeks.. tp sy baru je baca prologue one of them.. tak taw la bila leh khatam both of them. huhu..




anyhow, thanks to en suami kerana belanja sy novels ni. leh buat teman sblom tido.. hehe.. sudoku pn dah level very hard.. few more nk abis leh beli br.. tp exercise book add math tak buat ape pn lagi.. rugi je beli.. dah la sengal. nk amik mode math teramik add math. mentang2 la terer.. bajet leh buat lg skg nih. maw gugur rambut kalau nk revise blk.. huhuhu


ps: got good news.. but will reveal when it confirmed..

Thursday, December 10, 2009

Almost 5 Months

Hi all..


last monday (week19) ktorg gi tgk baby.. ingt nk tunggu this sunday which genap 20 minggu. tp lama sgt tak tgk rindu lak. that was our 1st time dgn Dr perempuan. previously dgn Dr lelaki.. different clinics actually.. ktorg dah gi 3 klinik utk 3 kali scan.. monthly check kat dlm navy base ni je tp no scan sbb klinik baru lg. so nk tak nk kena la cari kat luar..


ktorg agk gmbira bila dpt taw ade klinik with lady Dr, at the 1st place.. tp bila blk dr klinik tu kami sgt kecewa.. for some reasons..

1. bila print gmbr scan tu tak dpt full body. kaki tak nmpk. pdhal kalau klinik lain leh je.. zoom in or out..
2. gmbr yg di print tu sgt tak clear.. ktorg tak taw mane body, tgn etc. cuma nmpk kepala je. nk suh dia print lain dia ckp tu je the best she can capture... OMG
3. pastu beliau kata, 7 bulan baru leh taw jantina.. ???? bkn seawal week 17 dah leh nmpk ke.. therefore beliau mmg tak try tuk observed pn.. tp ni bkn sbb utamanye


siap point lg tu.. hehe.. main point nye adalah mesin dia mcm takleh view dgn clear.. sgt blur.. oleh yg demikian takde gmbr baby utk diupload kali ni..


may be this sunday ktorg nk gi tmpt sblm ni. tak puas ati dan tak terubat rindu pn bak kata en suami.. tp Dr laki la.. x pe ke, sbb bkn dlm keadaan darurat kn.. mcm berat ati tp kat situ yg paling bgus. good explanation, gmbr clear, price sama je print bape keping pn dan tak sejauh klinik yg Dr pompuan tu..


tp rs mcm nk try cari klinik lain. yg mmg utk maternity je.. mmmm..


what say u???



oo ya.. berat sy bertambah 1kg dr last weigh in (week 15). slightly increase. ok la dr turun kn..
and baby seberat 235gram.. next tuesday check up kat klinik dlm base. tgk ade pertambahan x..


Alhamdulillah so far xde alahan yg teruk. cuma kerap angin bdn. nk kata sbb mkn mknn sejuk tak jgk. sbb bila mkn tmbikai, kobis Alhamdulillah tak de ape.. sbb perut kosong pn tak jgk sbb kdg tu br pas mkn pn msuk angin.. so bila dah rs sakit belakang sikit2 tu stand by je la minyak angin.. nsb kalau sakit kejap tu ok la. kalau tak tahan sgt tu smpai tertido dibuatnye. huhuhu


dlm tmpoh almost 5bln ni br 3x muntah.. tu pun lepas 3bln. biasa kn org muntah2 3bln pertama... tp ade gk yg muntah spjangan hamil. mcm2 ragam kn.. mcm sy 1st muntah tu mlm tgh baca buku b4 tdo. mmg rasa nk muntah tp tahan je. biasa kalau mual2 tahan lama2 ok la. mls nk muntah nti perut kosong kena cover blk. dah tgh mlm mls la nk mkn lg.. tp mmg tak leh tahan terkeluar sgla isi perut. may be sbb mkn ubat obimin slpas beberapa jam dinner.. so perut kosong blk.. biasa mkn pills klinik kerajaan je.. pastu terus serik nk mkn obimin takut kuar blk..

2nd ms en suami duty.. bdn angin n rs mual2.. sj je la 'wekk'.. sll kalau mual 'wekk' tak kuar ape pn.. kali tu mmg kuar betul2.. pdn muka tggung sorg diri.. huhu..

3rd baru last saturday ms kat psr tamu.. tibe2 je rs nk muntah yg tak leh ditahan.. terus muntah kat kedai org tp kat rumput blkg la.. pstu dgn rs nk collapse nye.. mata pun blurr je.. it was my 1st time rs mcm tu.. maybe sbb tgh panas terik ms tu.. terus dok dlm keta while en suami teruskan aktvt membeli belah...


at this moment, the best part is.. dah leh rs baby gerak2.. awl2 dulu mcm tak sure. ye la takde experience kn.. rs mcm perut angin nk kentut tu.. tp tak kentutu pn.. tp bila en suami letak tgn kat perut, then dia ada rs something so dia ckp "baby la tu kalau smpai tgn b leh rs." ape yg ktorg perasan baby aktif ptg ke mlm.. ikut mommy dia pagi kuat tdo.. huhu..


Alhamdulillah skg ni selera mkn dah ok blk.. mood nk msk pn dah ok.. dulu awl2 preg msk 2 jenis lauk je. ~nk msk sejenis je kesian kat partner.. sy takpe sbb mmg takde selera nk mkn pn that time.. biasanye 3 jenis.. skg ni dah back to normal.. Alhamdulillah..


ktorg tak beli ape pn lg kprluan baby.. ermm.. bila ms sesuai utk beli baju n alat2 baby ye.. perut takde lg segan lak nk beli belah.. tgu ade perut nti br cari..


k la.. pjg lak krngan kali ni..

c ya..


Thursday, December 3, 2009

EM

yeah!!


at last permohonan ktorg dah approved 25nov lepas.. isi form dr awl tahun ni. tp submit form tu pertengahan bln 10 yg lepas. biasa la.. ms kat utm asik lupe je mnta sign Ir utk sahkan sijil & transcript. dah nk blah june tu br mnta.. pastu bila smpai bab wang pos ni mcm2 halangan lak. takde masa nk gi post office la, budget lari la. huhu.. akhirnya bln 10 aritu br setelkan dan post.. insyaAllah ujung bln ni certificate siap..


eh.. msti korg nk taw ape kn.. takde ape yg best sgt pun. just kami dah berjaya mendaftar diri dgn BEM, which stand for Board of Engineers Malaysia.. iza, ilah and sape2 engineering graduated friends, korg dah register ke belom. kena register taw. kalau tak, if something happen ms keja then korg tak ber'register' lg, leh kena sue, due to Ir Dr Pauzi masa minta sign dia utk verified the certificates.. tak kisah la bidang keje skg x related lgsung, mcm myself.. hehe.. at least ms isi form utk minta keja ade la association yg kite join.. huhuhu


actly sy tak beria sgt nk register pun. but since mr hubby yg nk register so sy pn ikut serta.. mcm beliau kalau register mmg ade benefit. gomen kn. tp kena dftar IEM, Institute of Engineers Malaysia, gk br leh dpt allowance. so after dpt certificate nti beliau je la yg dftar IEM dulu. sy nti2 la.. when necessary..


oh yaa.. kalau sape2 yg berminat nk dpt title Ir (just for engineering graduted) mmg kena dftar ngn both assocs ni.. tp tak smudah itu. byk keja n exam yg kena pass.. details leh gi kat website yg berkaitan..


ok la.. till then.. daaa


Related Posts with Thumbnails