Saturday, February 12, 2011

Makan Gaji Vs Kerja Sendiri: Need Ur Opinion Guys..

Assalamualaikum





PENING!!

Macam yang korang tahu, sekarang kami dah berhijrah ke Kuala Lumpur semula. so peluang pekerjaan kat sini lebih terbuka luas. masa di KK tu diorang nak orang Sabah juga sebab takut kita Cha Alif Bot, so bila dah balik KL ni, alasan tu tak boleh digunakan lagi. Tapi saya hadapi sedikit conflict.. nak kerja atau buat bisnes online sahaja atau kedua-duanya..


MAKAN GAJI

Yang BEST
- income bulanan TETAP

Yang TAK best
- work pressure
- kena bangun awal, balik belum tentu pukul berapa
- bagi orang lain jaga Azhad
- balik rumah penat nak kena masak, kemas etc


BISNESS ON9

Yang BEST
- boleh bangun dan tidur suka hati
- boleh jaga Azhad sendiri
- takde work pressure

Yang TAK best
- income bulanan tak tentu
- risiko tanggung rugi


MAKAN GAJI & BISNESS ON9

Yang BEST
- income MASYUUKKKK

Yang TAK best
- pressure & penat BANYAK


Kalau tengok pro and con tu macam lagi bagus buat bisnes on9 je. tapi rasa macam sayang lak belajar tinggi-tinggi sampai cucur atap, tapi end up keje sendiri je. apa yang kepala hotak ni pening kepala sampai nak pecah masa belajar dulu macam sia-sia je..



OK! Kalau saya makan gaji, perkara utama yang perlu difikirkan adalah AZHAD!!! 9 bulan Azhad hanya minum susu cap gantung tanpa bantuan botol susu, so how dia kena pandai guna botol susu dalam masa sebulan?? Memang dia boleh minum guna sudu, cawan dan botol muncung itik. tapi kalau nak tidur harus la nak minum susu juga, kan. Selagi tak kenyang memang tak boleh tidur. tapi kalau dah kenyang boleh je dodoikan sampai tidur.. OH! itu kalau dengan ummi dan abi azhad. kalau dengan orang lain saya tak boleh jamin!



Kenapa sebulan?

A friend of mine email inform that department dia nak guna NA ~stand for Naval Architect.. memang tak cakap bila, tapi kalau dah beritahu nak guna macam tu i guess ASAP la kan... selewat-lewatnya sebulan la kot.. or boleh minta 3 bulan? kalau kita ni bekerja boleh la minta notis 3 bulan. ni tak kerja, takkan nak cakap sebab nak practice anak menyusu botol.. huhuhu...


so what say u?


opss.. FYI, income bulanan bisnes saya buat masa ni lebih dari separuh gaji hubby.. lebih sikit je tak banyak.. cukup la buat bayar PTPTN, bagi mak ayah, bayar hutang, simpan sikit dan roll modal balik..


please advice guys.. pendapat anda amat-amat dihargai.. muaxx..


3 comments:

Mrs Nageb said...

dedua kot ejau..

nanti bila online dah masyuk gila..leh wat full time :)

Nazariah said...

ehm...akak rasa pun kedua2nya...sbb kat Msia nila masa utk kerja dan kumpul duit...pressure mmgla kan...anak tu InsyaAllah akan ada jln sebaiknya...fikir terbaik k..:)

Ira said...

aku pun rasa dua2. Tp kat sini aku nk kasi gambaran org makan gaji la. sbb aku mkn gaji. Hehe.. aku x bis, so tak berapa nk tau sgt.

makan gaji
1. ko ada kwsp. untuk hari tua, berhasrat nk beli umah sendiri ke or apa2 je la.
2. klu compy besar, ko ada med. Tp laki ko keje kerajaan, aku rasa bab medical ni x kisah sgt.
3. Klu compy establish & pemurah, ko blh dpt bonus & yearly increament. Sometimes, kalau rezeki tu, x sampai setahun ada increament da. Pelarasan la, itu la ini la..
4. Makan gaji ni mmg la bekerja ngan org. Tp tgk gak scope keje kita tu. Kdg2 pressure, kdg2 rileks. Tgk company & tgk bidang kita la.
5. Keje dr 8am-5pm, mmg memenatkan. Sgt beruntung kalau dpt tmpt kerja yg dkt ngan rumah/ada public transport yg selesa. Nape aku kata gitu?? klu jauh dr umh, of course la keluar rumah gelap & balik rumah gelap. Public transport sbb ko x letih hadap jem tgh bandaraya kl. Tp kdg2drive sendiri lg awal sampai umh.
6. Bab anak, mmg kene kasi org jg/pengasuh. Kos jaga mmg mahal & cari la org yg jg ank kita mcm ank/cucu sendiri. Yg ni sumer org mkn gaji xleh nk elak. Kalo mak dekat or mampu pakai maid, mgkn ringan skit la penatnye.

Tu je pndgn aku. Aku pn selalu pk, camne la aku ada ank nnt. Rasa nk benti pn ada tp syg la plak.

Related Posts with Thumbnails