Friday, October 24, 2008

fuse & gas

teka gmbar ape kat di atas...
no! no! no!
bkn tapak tgn ittew..
tp yg berwarna merah ittew laa..
Jai ko beli motor tu xkn tak taw motor tu guna bateri kering ke basah.. eh. ada ke istilah bateri basah??

mmm last week on Thursday tibe2
'N' kat meter motor x nyala.. suspen sungguh.. dlm ati dok berdoa jgn la motor ni wt hal.. satu persatu nama kwn2 yg ade appear kat otak nih.. nk mnta tlg sape ni... kak mala cuti kwin. ila n ina keje.. ita xde transport.. bdk2 lab.. mmm xleh... mmm nini je la hrpn ku..

tekan2 horn pon x menghasilkan bnyi.. dah cuak gk ni... mmm.. try la start motor ni.. tawakal je la hrp2 idop la... beberapa kali kaki di ayun... vrroooommmmmm.. Alhamdulillah leh start.. tp signal n segala lampu n horn mcm idop segan mati tak maw..
'mmm ni msti bateri kong kali kong ni...' call mr hubby tp xdpt.. kat engine room la tu... terus sms ijai.. dia soh cek air bateri dulu.. 'mmm ptg nti kuar awl la trus gi workshop'. sudahnya tak kuar pn ptg tu sbb bumi skudai di timpa ujan.. ms nk blk dr lab tu ati tak sng tkot motor xleh start je... huhu...

so the day after that trus gi workshop.. tu pon dlm keadaan gundah gulana sbb meter minyak dah merah.. jarum meter tu x naik langsung.. waduh2.. mnta2 smpt la smpai.. dan mmg smpt smpai pn.. x smpai 3 mnt bdk kat bengkel tu wt n dah ok blk.. jarum meter pn naik ckit.. oooo ade lg gupenye.. buat cuak je.. horn pn leh menyanyi ngn merdunya.. tp dia x cek air bateri pn.. sel kering katanya.. tukar fuse sprti rajah di atas.. oooo gitu gamaknya.. seb baik la tkr fuse tu je.. murah.. kalau refill air bateri mcm mhl jgk kn.. sungguh berkira.. suka math la katakn.. haha..

Jai tol ke kalau sel kering tukar fuse tu je.. jgn bdk tu kelentong dah la.. mmg nk kene skola la tu.. huhu...





mmm... klau dapur gas tak idop walhal gas br gnti ape mksudnye ek.. b4 this guna gas br tp still x leh function.. so last week beli la gas baru.. tp api nyala mcm nak x nak je..
klu mcm ni gayanya bila nk siap msk kn.. huhu... kompius la.. xkn gas prob sbb br beli.. ke dapur tu tersumbat.. ape yg leh sbbkn dapur tu tersumbat... mmm kompius sungguh.. dapur yg disbut adalah merujuk kpda portable dapur di bilikku ittew.. sekian..

No comments:

Related Posts with Thumbnails