Thursday, May 27, 2010

Mental, Fizikal & Suami

Hi all.. Alhamdulillah.. baby dah berusia 3minggu.. 3minggu juga la saya dah berpantang. tapi takde la pantang sangat. ape yang boleh ikut, saya buat. apa yang macam leceh dan tak selesa saya tak buat.. huhuhu... nanti-nanti la cerita pasal pantang ni. entry kali ni nak cerita pengalaman menyusukan bayi buat pertama kalinya.. :)



breastfeed

Sepatutnya kena susukan baby sebaik dilahirkan walaupun susu takde lagi. time tu kolustrom je baru ada. tapi saya lepas baby lahir masa dalam labour room (time kena jahit dan rest~bg milo, air suam dan roti) saya tido je.. rasa tak larat sangat. kadang2 tengok baby kat sebelah. roti tak berusik, milo dan air suam luak seteguk je.. lepas tolak masuk ward balik~1jam lebih after delivered baru susukan baby.. kekok tu takyah cakap la kan.. 1st time mommy.. malu lagi bila orang lain tengok b***** kita. bukan takat tengok, pegang lagi sebab nak tunjuk cara menyusukan yang betol. tapi malu tu kena tolak tepi la. fikir dia pun ada benda yang sama juga.. huhuhu.. salah seorang dari nurse tu cakap, kalau tak susukan baby dalam tempoh 2jam after deliver baby akan lupa macam mana nak isap..


Hari pertama dan kedua takde masalah sangat. sebab baby tidor je.. kalau bangun pun tak nangis. bukan la tak nangis langsung. cuma takde la nangis dengan teruk. bila nangis, susukan baby.. kalau masih nangis maksudnya ada benda lain yang tak kena.. cek pampers baby lak. kalau 2 benda ni setel biasanya baby akan diam dan tido dengan lena..


Masuk hari ketiga, i mean malam ketiga (Sabtu malam) baby mula meragam.. nangis aje.. dah susukan dan tukar pampers pun masih nangis. last-last mak suruh bagi air suam.. kalau ikutkan saya memang tak nak bagi.. sebab nurse cakap kalau nak fully breastfeed tak perlu air suam. tapi sebab susu memang takde lagi dan baby keep nangis, saya pasrah. hubby pula cakap "esok nak beli susu tepung. stand by. sian baby lapar" arrgghhhhh.... haruslah daku meratap hiba malam tu. niat nak fully bf baby tak dapat sokongan suami.. saat macam tu pada sape harus saya mengadu?? thanks to Yanie & her mom atas nasihat dan sokongan kalian berdua..


Esoknya (Ahad) bangun pagi dengan mata bengkak.. haruslah saya down gila malam tu kan.. mak marah sebab nangis. ye la orang dalam pantang ni kena kawal emosi kalau tak boleh meroyan jadinya. tapi nasib baik lah saya tak terbawak-bawak rasa sedih tu.. sedih dengan hubby.. tapi mula-mula macam tak endahkan baby gak. tapi bila fikir baby bukan tahu ape, dia lapar nangis la.. pastu baru saya peluk baby balik.. huhu.. memang emosi orang dalam pantang ni sensitif..


Mak bidan yang datang urut suruh minum air banyak. kalau ikot pantang mak saya jangan minum air banyak takot luka lambat kering. tapi kalau nak susukan baby haruslah minum air banyak.. so air yang keluar sama dengan air yang masuk.. kalau catu air masuk lama-lama kering la air dalam badan.


Dan alhamdulillah.. susu saya banyak after kejadian tu.. siap awal2 susu ada tu sampai bengkak b*****. tapi nasib baik la tak sampai demam. tapi bengkak susu ni memang sakit.. huhuhu... owh kejadian bengkak ni terjadi sebab jarang susukan baby. sepatutunya 2 jam sekali kena suskan baby. at least!! kalau baby tido kena kejut. tapi tu la kan.. tengok baby tido rasa kesian lak nak kejutkan. tu yang bengkak jadinya.. atas sebab tu juga la susu lambat keluar awal2 tu. jarang susukan baby, so stimulation tu kurang la. nak kejut baby takot nanti bila baby sucks susu takde baby nangis. so baik biar dia tido. tapi tu tanggapan yang salah yang telah saya buat. harap2 next baby benda ni tak akan berulang.


Sekarang ni saya banyak minum air masak, milo, susu anmum dan horlicks je.. lain-lain makanan atau minumam yang boleh tambah pengeluaran susu macam dalam ni saya tak amik lagi. takot benda-benda tu sejuk ke, berangin ke.. nanti kembung perut la baby Azhadku itu..


Bagi siapa-siapa yang memasang hajat nak fully bf ni memang kena kuat semangat la.. sebab?? bila masalah pengeluaran susu dah settle akan timbul masalah lain pula... masalah ni tak la besar mana. tapi kena kuat dari segi mental dan fizikal.


Orang kata baby boy kuat minum. Tak tahu nak setuju ke tak sebab belom ada baby girl so tak boleh nak compare. tapi kadang saya macam setuju je.. sebab Azhad sangat kuat minum. pantang buka mata nak susu. bila dah menyusu tu tak cukup sebelah, nak sebelah lagi.. tell me.. banyak tak banyak dia minum. melainkan kalau dia dah ngantok sangat.. isap 3,4 kali dah tido.. tapi mulut tu macam tak nak lepas je puting.. nak bergayut je.. aduh... masak, masak!!


Pastu lagi satu perangai Azhad ni, (rasanya baby lain pun macam ni kot) bila nak menyusu tu tak reti sabar. mulut tercari-cari, kadang-kadang berdecap-decap. tapi bila kita suakan puting kat mulut dia boleh lak dia kalih tempat lain, tak pun dia masuk mulut sikit pastu kuar balik.. macam orang bergado nak susukan Azhad.. kalau macam tu disiang ari boleh la sabar. tapi bila malam hari, aduhh.. naik fed up juga dibuatnya. macam putus semangat je.. mane taknya, mata tengah ngantuk nak kena tunggu dia isap sampai tido.. tu tak kira lagi dengan sakit puting masa dia isap.. nak nangis rasa, tapi awal-awal je, lama-lama ok. tu kena refer teknik yang betol kat sini.. kalau tak boleh berdarah dibuatnya..


Sekarang ni tak keja boleh la hadap dia je.. nanti kalau ada rezeki bekerja macam mana tu? memang penat la.. dengan pumping session lagi.. so daku memang salute la ibu-ibu bekerja yang mampu fully bf baby mereka. *tabik spring* toing toing toing.. tapi kalau tak kerja, dah tu tak fully bf bukan ke satu kerugian???


Pastu kena tahan mental bila dengar cakap-cakap orang luar ni.. ada taw yang berbunyi "ko yang nak sangat bagi susu badan, bla bla bla" bila cakap sakit kena gigit atau mengeluh baby asik nak menyusu je.. silap-silap ada pula yang cakap "bagi susu badan tapi tak kaya-kaya pun" teetttt...


Bagi susu badan bukan semata-mata nak jimat.. tu bonus pada pengeluar-duit-beli-susu, dapat jimat kat situ. tapi tujuan utama bf ni nak bagi baby yang terbaik, dan ada kelebihan untuk ibu tu sendiri gak.. selanjutnya baca sini.. disamping itu dapat la juga kurangkan beban kalau keluar shopping. tak payah dah bawak susu, botol, air bagai. tapi ni kalau case berani breastfeed openly. kalau malu-malu tu kena la bawak susu perah.. :p


So, apa yang penting? kerjasama persediaan mental dan fizikal.. juga sokongan dari insan terdekat terutama suami.. dan sebagai 1st time mom jangan malu bertanya..


10 comments:

DiLLaiLa said...

wah pengalaman menarik new mama..aku dapat bayangkan mata pejam tapi susukan baby..hihi..bersedialah dilla..uhuk..

liza said...

haha.. mental dan fizikal taw.. hehe

Caroline Ng May Ling said...

pengalaman pertama yea? hehe thanks for sharing. :)

liza said...

yep.. welcome..

bdk bucuk :P said...

Bagus la bg susu ibu pd baby...
Allah da bg yang berkhasiat tu FOC, nape nk beli susu formula kan? Bkn BF sbb nk kaya, tp sbb nak dptkn kekayaan khasiat susu ibu berbanding susu lembu..

Smga berjaya bg Azhad susu ibu sepenuhnya..

liza said...

hasdi..betol2...insyaAllah harap semangat tetap utuh..huhuhu

en_me said...

saperlar tak sayang bini..

tapi ader kanns.. uhuhu

liza said...

mmg ada.kalau x,xkn ada kes keganasan rumah tangga.. :p

Asma said...

gud luck n kuatkan semangat k..=)

liza said...

tqvm.. prau for me.. :)

Related Posts with Thumbnails