Thursday, May 13, 2010

6 Mei 2010 @ HUKM

Hari ini (khamis), masa ini (10.17pm), pada minggu yang lepas maka lahirlah seorang bayi lelaki seberat 3.22kg, panjang 50cm di HUKM, Cheras.


Kelahiran bayi yang comel ni memang dinanti-nanti oleh abi dan ummi beliau setelah puas menunggu dari 1 Mei; due yang diberi oleh klinik di KK membawa kepada 4 Mei; due yang diberi oleh klinik di KL dan akhirnya penantian kami berakhir.


Nak story sikit perjalanan sepanjang proses kelahiran our little precious.


Pagi tu daku terjaga Subuh awal sikit, dalam pukul 6.20am. Set alarm 6.30am.. Sejak due dan overdue memang tidor tak pernah lena. asik terjaga je. Risau sepanjang masa. Tapi pagi tu masa terjaga tu perut rasa sakit memulas. Tapi tiada bahan toksid yang dibuang pun. So after wudu' before solat daku cakap kat mak "perut sakit rasa memulas je". mak balas, "ada darah tak. kena hati-hati. dah tanda tu.." something like that la.. tapi memang tak bleeding la.. so daku solat seperti biasa..


Pas solat, dalam pukul 7am daku dan husband breakfast nasi goreng air tangan mak. masa tu sakit kejap ada kejap takde dan tak la sakit sangat. Lepas makan dalam pukul 7.30am kitorg masuk bilik balik. Sembang-sembang. Tiba-tiba...


Daku rasa ada air mengalir kat bawah tu.. Tengok-tengok seluar basah. Terus keluar tunjuk kat mak dan mak kata air dah pecah. Perasaan masa ni?? Ermm.. YEAY!!! Baby nak keluar. Tapi takot juga sebenarnya.


Pastu terus kitorg (hubby, emak, ayah & azief) siap-siap ke HUKM.. masa tengah mandi tu boleh pula azief cakap "baby dah siap".. ceh.. macam tahu je dia..


Kitorang sampai HUKM almost pukul 9am sebab jalan jem.. almaklum la time orang pergi keja..


Tunggu punya tunggu, dalam pukul 9.30am lebih baru masuk ward. Masa check up before masuk ward bukaan baru 1.5cm.. Doc akan cek balik every 4 hours.. Sepanjang dalam ward tu hubby je yang setia menemani sebab tak boleh masuk ramai-ramai. Lepas tu, kekerapan sakit (contraction) makin kerap.. rasanya macam 2,3 minit sekali. Biasakan 5 minit sekali.. wahh.. baby memang tak sabar..


Pukul 1 lebih Doc datang and check lagi bawah tu.. Guess what?? After 4 jam baru 2cm buka.. ada nurse tu suruh jalan-jalan biar cepat buka. owh.. tengah-tengah sakit tu nak suruh jalan lagi.. Abang & isteri ada datang jenguk bawak air zam-zam & kurma, tapi daku buat layan tak layan je sebab tengah sibuk layan sakit..


Next cek pukul 5 lebih. masa ni dah buka 4.5cm.. pastu terus nurse kat situ tolak gi labour room.. masa kat dalam labour room, hanya husband je boleh masuk. mak dan ayah tunggu kat luar. masa tu azief telah dihantar pulang. Kat dalam labour room tu boleh dengar macam-macam bunyi dari bilik-bilik lain. Time tu tak fikir takut ke ngeri ke sebab rasa sakit dah mengatasi segalanya. Dan dalam labour room tu juga la nak jerit puas-puas pun sebab masa kat ward tak boleh sebab ada baby.. Ward tu campur yang belom dan sudah melahirkan.


Perghh... contraction tu maha hebat sakit dia. nurse cakap jangan teran lagi. tapi daku tak boleh tahan, bila datang contraction tu teran je. pastu baru lega. nurse bekalkan gas untuk tahan sakit tapi rasa macam tak effect ape pun... ye.. daku tak amik epidural taw...


Dalam pukul 8 lebih cek lagi.. masa ni baru buka 8cm.. another 2cm.. cepat la buka abis.. dah tak tahan tanggung sakit. hubby boleh lak cakap tunggu sampai pukul 12am baru bersalin. dia nak tarikh 7hb.. daku jeling je la time tu. tak taw orang tengah sakit dia suka suki je cakap macam tu.


Tepat jam 10mlm ~daku taw sebab sempat tengok jam atas kepala lepas hampir sehari menjerit nurse masuk dan suruh teran.. dia suruh teran macam nak berak je. daku dah habis daya teran tapi tak keluar juga. setelah cubaan yang entah keberapa kali baru keluar sikit. hold kejap sebab nafas habis dan tekak penuh angin.. utk pengetahuan sepanjang kat ward aritu daku tak makan ape pun. makan pisang 2,3 kunyah sakit datang melanda.. just minum air je.. lepas amik nafas balik, teran dan akhirnya tepat 10.17pm lahirla bayi lelaki kami.. ~ada gak angka 7 tu... Alhamdulillah.. kami dibenarkan keluar hospital keesokan harinya..


Azhad 12 jam selepas dilahirkan. muka sembab lagi..


beberapa perkara yang daku alami ketika proses kelahiran ni
-dalam sela masa contraction tu ada juga la terlelap sebab tahan sakit
-dalam masa relax tu boleh pula daku teringat blog dan fb.. sengal kan??
-dalam masa contraction tu daku rasa macam tak nak beranak lagi
-dalam labour room daku asik ingat nama Azhad je.. kami memang belom decide nama baby lagi time ni..


sehari selepas kelahiran hubby ada berkata, "ni 1st dan akhir B masuk". "kenapa? tak adil la bagi adik-adik nanti" hubby jawab, "tido termimpi-mimpi. makan pun terbayang-bayang" huhuhu... pastu hubby mengadu sakit pinggang sebab dia tolong support bahu daku, dan dia pun meneran gak.. ~dia yang kata... hehehe


Alhamdulillah.. hajat kami nak anak sulong lelaki dimakbulkan Allah.. semoga Azhad jadi insan seperti namanya, jadi anak yang soleh dan dapat membimbing adik-adik kejalan yang diredhai Allah.. ~baby baru berapa hari dah cakap pasal adik.. huhuhu


Syukur juga sebab hajat daku nak bersalin normal dimakbulkan Allah...


6 comments:

DiLLaiLa said...

owhh perkataan maha hebat tu dah ckp menakutkn aku..huk2

liza said...

hehe..time tu je ko rasa sakit giler.. tp bila selesai ko akan cakap "erm takde la sakit sgt" hehehe...

mrs adam said...

tahniah dapat baby ,sedap nama baby boy tu

liza said...

tqvm.. :)

bdk bucuk :P said...

Pengalaman yg sgt bernilai..
Smga Azhad jd ank yg soleh.. kalo dia nakal, ko kasi baca entry ni..hehehe..

liza said...

hasdi, insyaAllah.. mudah2an Azhad seperti namanya... tunggu dia pandai baca la baru leh kasi baca.hehe

Related Posts with Thumbnails