Saturday, November 27, 2010

6 Bulan Azhad ~Entry Gila Lama Tertunda

Ye.. entry tertunda lagi!!!


Alhamdulillah.. sudah 6 bulan lebih Azhad kami bernafas. Lebih tepat, 6 bulan 3 minggu.. Seminggu lagi masuk 7 bulan. Kan dah kata, lama gila tertunda.. huhuhu... Sepanjang tempoh ini hanya sekali Azhad deman, iaitu masa di Kelantan balik raya hari tu. penat travel barangkali.. Alhamdulillah atas kurniaan Mu Allah..


First of all nak update pasal berat dan panjang Azhad dulu. Latest checked up and injected was on thursday last week, sehari selepas raya haji.. Berat Azhad waktu tu 7.9kg, manakala panjang... errmmmm.. tak tahu sebab nurse tak ukur.. sebab??? bila masukkan azhad dalam bakul tempat ukur tu kaki azhad dah lebih bakul... huhuhu... dan nurse tu pun amik jalan mudah. tak payah ukur!! tapi disebabkan curious, balik rumah saya ukur sendiri dan its 70cm.. huhu


That time Azhad kena 2 injections. 1 ermmm malasnya nak amik buku tengok tapi semua kena inject nih. lagi 1 hanya baby di Sabah sahaja.. dan hari ini itu dalam sejarah!! azhad nangis gila-gila atas beberapa faktor. pertama sebab dia ngantuk dan tak dapat susu lagi since dia bangun tido ~saya kejutkan dia dan terus gi klinik.. huhu.. kedua sebab sakit kena cucuk kat bahu tak hilang lagi dah kena cucuk kat peha lak.. huhu.. sian anak ummi. seb baik time tu abi azhad ada..


ok.. cerita pasal development azhad... azhad masih belom merangkak. cuma lately ni dia sangat rajin meniarap. sampaikan selalu jaga dari tidur sebab TERmeniarap masa tidur.. tapi ada gak dia tidur dalam keadaan meniarap sebab TERmeniarap tengah tidur tu dan mata mengantuk sangat. so dia layankan je...



smile.. macam tahu2 je..



pasal makan lak.. awal-awal dulu bagi azhad makan 2 sudu je.. ~size sudu dia la bukan sudu biasa tu.. tapi sekarang dah 4-5 sudu sekali makan. biasanya saya buatkan bubur stock utk 3-4 hari.. dah abis bubur kalau tak rajin baru bagi nestum dan puree... kalau makan nestum, fuuhhhh.. laju je dia sebab nestum tu manis. 2,3 hari hadap nestum tetiba bagi bubur memang dia banyak main masa makan. tapi saya paksa gak. lama-lama baru ok.. huhuhu



makan time!!!



walker abi azhad beli tu biasa guna masa makan, dan time saya sibuk kat dapur. makin laju kaki dia. dah sampai depan tv, meja makan.. bila dah dok dalam walker tu tangan dia pun laju gak. dok tarik segala yang tercapai... alas coffee table, meja makan, barang niaga saya..



habis disepahnya..



Sebut pasal capai ni, PANTANG saya pegang handset azhad sibuk nak ambik.. kalau main laptop sambil pangku azhad, sibuk la dia nak capai segala benda atas meja. pen, handset, buku.. tak sabar nak belajar ye yang.. sabar eh, azhad besar sikit ummi ajar.. pastu kalau amik gambar dia, dia dah pandai pandang. actually bukan sebab amik gambar, tapi sebab azhad suka main handset. kalau bagi mainan dia main sekejap je.. budak zaman sekarang. zaman teknologi..


ibu azhad selalu tanya, "azhad dah pandai menjerit ke?" ???? dari dulu lagi azhad dah pandai menjerit. tapi tak selalu la.. yang saya perasan, tiap kali masuk bulan baru azhad akan ada peel pelik. tak la pelik mana pun. cuma jarang dibuat, tetiba je buat 2-3 hari.. masuk 6 bulan hari tu azhad payah nak tidur malam. bagi susu baring tak nak, ajak menyusu duduk tak kena.. at last bagi kat abi dia. abi azhad bawa gi main jap, lepas tu tepuk-tepuk baru tidur..


baru-baru ni dia dapat akal lain lak.. huhuhu.. selalu kalau susah sangat nak tidur saya tinggalkan je azhad seorang dalam bilik sambil saya terus hadap laptop. tak sampai berapa minit azhad dah jerit-jerit panggil-panggil.. beria macam nak nangis. tapi bila saya pergi kat dia boleh pulak dia sengeh.. aduyai!!


yang bestnya.. azhad tak takot orang dan senang nak jaga.. raya haji hari tu member datang rumah, azhad ok je orang lain amik dia. bagus la tak ikot perangai ummi dia ni. hehe.. lepas tu ada member datang nak tengok barang, time tu baru nak tidurkan azhad. jadinya sambil sembang ngn kawan-kawan saya nyusukan azhad. tapi azhad tak boleh tidur sebab bising sangat.. ~diorang ada anak kecil 1y++.. so lepas nyusu terus bagi kat abi dan abi azhad la yang tidurkan azhad.. diorang semua macam, "wah.. senangnya" memang selalu macam tu. kalau dah puas menyusu tapi tak tidur juga saya akan pas je kat abi azhad, dan abi azhad akan tidurkan dia.. huhu.. ermm.. Alhamdulillah. harap sampai besar la macam tu..


wah.. berjela gak karangan saya.. tu la akibat lama sangat tertunda. segala benda nak cerita.. lagipun sekarang ni payah nak hadap laptop lama-lama. jadi bila ada chance ni, luahkan segalanya.. hehe..


last but not least. nak tunjuk pic azhad pakai baju melayu. hari raya haji aritu azhad pakai baju melayu ibu buat untuk cukur jambul. tapi tak sempat nak snap. so few nights back saya pakaikan balik. mula-mula just ingat nak buat amik gambar je. sudahnya saya biarkan je dia pakai buat tidur. bila lagi nak pakai, kan? simpan raya tahun depan confirm la tak muat.. huhuhu



bukan main lagi. kaki memang tak reti diam..



jom imbau kenangan masa majlis cukur jambul ketika azhad berusia 45 hari..



alahai.. menggelobos baju dia.. huhu



til then!!!


ps: ketika entry ini di type, abi azhad berada di Sandakan. pagi semalam gi, tengahari ari ni mungkin balik..

No comments:

Related Posts with Thumbnails