Saturday, November 6, 2010

Persediaan 1st Solid Food Azhad

Happy 6th month birthday Azhad..


Alhamdulillah.. azhad sentiasa dalam keadaan sihat.. cuma development dia slow sikit. pada usia 6 bulan ni azhad masih belom merangkak. tapi dah boleh meniarap. cuma azhad agak kurang rajin je.. tak pe la thayang, take ur time ok.. ummi dan abi tak paksa azhad. lantak la orang nak kata apa, nak banding-banding ke. yang penting azhad ummi sihat dan tahan lasak.. syukran..


Alhamdulillah juga kerana ummi dapat susukan azhad dengan susu ummi sepenuhnya dalam tempoh 6 bulan ni. segala kata-kata yang boleh mematahkan semangat dapat gak ummi buat tak tahu je.. ada bagus juga dok jauh ni.. kalau dekat kang ada je cakap-cakap.. sibuk suruh bagi makan nestum la, bubur la. padahal baby baru masuk 4 bulan. for me, as long azhad tak nangis biar la dia nikmati susu ummi ni. FOC bukan kena bayar pun.. enough said. tak boleh cakap lebih-lebih, nanti ada yang salah faham pastu jaja sana sini.. susah!!



ni dia persiapan solid food pertama azhad dan perkakas..



rasanya abi azhad orang yang paling excited nak bagi azhad makan. since dia antara orang yang sibuk nak bagi azhad makan masa umur 4 bulan.. so bila masa dah tiba ni memang dia excited la. FYI, semua barang di atas abi azhad yang amik masa kitorg shopping barang dapur last week. ummi langsung tak teringat padahal dah masuk dalam list.. huhu


tapi bila godek-godek forum pasal makanan pertama baby ni, rasa macam nak buat bubur sendiri je.. baca resepi dorang takde la susah pun. lagipun saya bukan kerja, so boleh je buat sendiri. lebih terjamin kandungan dalam makanan yang nak diberi pada baby... insyaAllah next entry akan compile resepi dan tips untuk makanan baby.. bila la agaknya tu.. huhu



last but not least..



azhad main CD jualan.. dia dah pandai capai barang. time dia peluk CD ni saya snap pic and said 'smile' dan azhad pun smile. tak caya tengok mata dia tu.. kan??


2 comments:

princeduyong said...

jaga anak bebetul yer...

liza said...

haruss.. setiap ibu bapa nak yang terbaik buat anak.. :)

Related Posts with Thumbnails