Monday, November 8, 2010

Azhad 1st Solid Food

Morning!!!

Hari ni just nak update pasal 1st solid food yang masuk ke tekak Azhad.. first day tu saya just buatkan bubur campur carrot je.. ikan or ayam belum campur lagi. tunggu la few days, tapi rasa macam nak campur hari ni je. mungkin masukkan ikan dulu. tengok if baby ok, takde alahan.. yeah!! itu adalah salah satu tips, JANGAN campur makanan sekali gus supaya kita boleh tahu if baby ada alahan on something..


on 6th nov lunch azhad pada pukul 2pm sebab dia bangun awal gila, pukul 12 tengah hari baru nak tido balik.. bagi makan bubur carrot tu muka dia biasa je.. sebab tawar kan.


biasa-biasa aje..



azhad happy lepas makan.. :)



makan malam azhad pada pukul 6pm.. ye sini maghrib awal. lagipun tak nak ajar azhad makan lewat malam.. huhu.. kali ni bagi dia makan bubur carrot campur puree sayur instant. sebenarnya tak elok bagi benda instant ni walaupun dalam tu tulis takde bahan perasa, pewarna tapi mesti ada pengawet kalau tak, tak kan boleh tahan lama kan?? tapi sebab hubby dah beli saya bagi la sikit, kang kecik hati lak.. huhu. puree sayur ni rasa pahit dan kelat sikit. campuran labu, keledek, kentang, carrot etc.. tapi azhad makan ok je.. takde pic yg di snap makan malam tersebut.. huhu.. poopoo azhad untuk makan hari pertama sama je macam sebelum makan.. huhu.. harus la check, kan. sebab baby once dah campur makan poopoo dah lain.. hehe



hari ke-2.. 7th nov.. azhad lunch awal sikit sebab dia bangun lewat.lepas bangun, mandi dan terus makan. lunch sama seperti hari sebelumnya.. dan azhad seperti biasa, biasa-biasa aje.. dalam pukul 3 ummi boring takde nak buat apa, azhad pun tak tidor so ummi saje la bagi mamam lagi. tapi kali ni nak try puree buah instant.. meh tengok muka azhad makan.. hehe



masamnyer!!



haha.. sian dia. puree tu campuran jus apple, jus oren, pisang, yogurt etc.. mane tak masam kan. tapi yang bagusnya azhad tak buang pun. dia makan juga.. tapi ummi sian tengok muka macam tu so bagi makan sikit je.. lagipun dia dah lunch, yang tu macam pencuci mulut la.. haha.. dinner azhad ummi campur bubur dengan puree sayur. Alhamdulillah dia makan je.. dan Alhamdulillah setakat ni azhad tak muntah dan makan je apa yang ummi suap.. dan poopoo azhad dah bertukar kaler, jadi hijau dan keras tak cair macam selalu.. huhu.. ampuunnnn kot2 ada yang baca ni tengah makan ke kan.. hehehe


2nd tip, mulakan makanan anak dengan makanan tawar. JANGAN bagi yang sedap-sedap dulu takut nanti dia pandai memilih refuse nak makan yang tak best terutama sayur.. tak ke naya dibuatnya.. hehe


Owh.. by the way, tengok la azhad duduk atas apa tu.. walker hijau baru. abi azhad baru beli khamis lepas. kalau ikot saya memang tak perlu pun, since saya pernah terbaca artikel pasal bahaya walker ni. tapi dah abi azhad insist sangat dan guna duit dia pun kan. so let it be.. lagipun untuk development azhad kononnya.. huhu.. semoga Azhad tak ganas-ganas. tapi memang tak ganas langsung pun, for the time being la.. nak tengok dia move memang sangat lama. penat ummi bodek dan tunggu.. *sigh* takpe azhad.. biar lambat asal selamat kan.. hehe...


4 comments:

luvly_heart said...

hi azliza... :))

jumpe ur link dlm blog angah rahafza... :)

liza said...

hi..

dilla eh.. meh add meh.. hehe..

bdk bucuk :P said...

Azhad da mkn ek. Azhad kan cool, dia saje nk wat ummi tertunggu-tunggu. Erm..kebanyakan pic azhad, baju dia mesti kaler ijau. Ikut faberet ummi ek??

liza said...

hehe... kuasa veto kat ummi dia.. lagpun abi dia pun tak kisah. hijau tu universal.. seksok baby girl pun leh pakai.. hehehe

Related Posts with Thumbnails