Friday, October 31, 2008

Sailing to Sandakan

B br je belayar ke Sandakan 2359 td..
dijangka akn tiba di Sandakan at 1400 31102008
dgn kelajuan 15knots -laju gk la..

smga selamat pergi dan kembali wahai perwiraku..

saya sudah mula merindui dia~~~

Wednesday, October 29, 2008

Maman's 15th besday celebration..

nothing much to say..
just nk share a picts masa makan2 sempena besday maman on 24th Oct aritu..
actly besday Maman on 18th Oct..
everybody was there except my dearest hubby..
berkhidmat utk negara katanya..
B.. wish u were here..
every seconds n minutes with me..
to comfort me when im sad n get mad

ps: Lt Yusairi will onboard from 31st Oct for 2 weeks.. no more sms and call every night.. i will miss him really damn bad..

Friday, October 24, 2008

new thing

Yihaa... dah ada kat KL.. bus seawal 1015 pg.. awl kn. dah tu je tiket yg ada.. ptg sume sold out. sabtu pg pon 'elek'. nk x nk amik la pg Jumaat..
smlm pg gi bilik Droy nk tnya psl skema jwpn test 2 NA2 actly.. skali tgk schedule dia utk arini.. Alhamdulillah syukur nikmat. kpda Tuhan yg memberi rahmat... huhu
arini Droy bz pg dan ptg.. so msti x carinya.. seb baik la slmt escape kali ni sprti selalu.. hehe~~~

siang smlm siapkan marking paper bdk2 NA2. ingt pg td nk ke lab utk isi markah n submit to Dr. tp x jd sbb ujan..

mlm smlm kuar gi Jusco dgn Ita.. cadangnya nk tgk wyg to kill the time.. to forget n ignore the crisis i had.. tp x jd atas faktor2 keselamatan.. i just bought a novels.. still a books for kids.. nk beli buku utk org dewasa takot tak mampu nk katamkn.. tp ok la kn. ada dr xde..

also beli sabun herba, Natasya.. costed RM13... dpt kurang RM1 je.. kedekut tol.. sj nk try sbb tgk Kak Da, my sister in law pakai kulit dia ok je.. mmm tp klau dah pkai nti tak elok stop n throw away je la.. asalkan tak memudaratkan.. hope it will work.. anybody ada reviews about this product x.. dont mine good or bad reviews. at least leh amik lgkah berjaga2... dah beli br nk tnya... ape daatd smpt tgk2 web site natasya ni sat.. byk gk product dia.. leh tgk kat cni.. Natasya Product

serba ckit mengenai Sabun Herba ni:
Gabungan formulasi tekini berasaskan herba-herba semulajadi terpilih dan diperkayakan lagi dengan ekstrak kacang soya dan Aloe Vera dalam bentuk sabun berfungsi sebagai pembersih yang mampu menanggalkan kekotoran juga sel-sel kulit mati tanpa merangsang epidermis serta mengawal keseimbangan lembapan semulajadi kulit disamping menghalus dan menyegarkan kulit muka. Ianya juga mampu memelihara keanjalan serta mencerahkan kulit. Sabun ini sesuai di gunakan untuk semua jenis kulit.

Bahan/Ingredients: Sabun Herba
Aloe Barbadensis, Eloeis Guinennsis (Palm) Kernel Oil, Jojoba (Buxus Chinensis) Oil, Olive (Olee Europee) Oil, Palmitoyl Hydrolyzed Collagen, Soyabean (Glycine Soja) Extract, Vitamin E (Tocopherol Acetate)

Cara penggunaan:
Buihkan Sabun Herba, lumur dan ratakan pada keseluruhan muka dengan lembut dan perlahan-lahan selama beberapa minit sebelum dibilas bersih dengan air. Untuk mendapatkan kesan yang lebih efektif, disyor mencuci muka dengan Sabun Herba 2 hingga 3 kali sehari.

blk smlm singgah Restoran Aliff.. lama tol tak jejak kaki kat sana.. last.. bile ek? ms kenal B pnh gi ke.. mcm x je.. klau mcm tu ada la 2 thn lebih gk tak lepak sana.. it was Ita's treated. thanks a lot.. Ita nk blnja Secret Recipe at a 1st place.. tp mcm x smpai ati lak nk pow bdk skola ni.. huhu..

just it for yesterday outing..~~~


mlm ni nk gi mkn ramai2 smpna besday Maman last week..

fuse & gas

teka gmbar ape kat di atas...
no! no! no!
bkn tapak tgn ittew..
tp yg berwarna merah ittew laa..
Jai ko beli motor tu xkn tak taw motor tu guna bateri kering ke basah.. eh. ada ke istilah bateri basah??

mmm last week on Thursday tibe2
'N' kat meter motor x nyala.. suspen sungguh.. dlm ati dok berdoa jgn la motor ni wt hal.. satu persatu nama kwn2 yg ade appear kat otak nih.. nk mnta tlg sape ni... kak mala cuti kwin. ila n ina keje.. ita xde transport.. bdk2 lab.. mmm xleh... mmm nini je la hrpn ku..

tekan2 horn pon x menghasilkan bnyi.. dah cuak gk ni... mmm.. try la start motor ni.. tawakal je la hrp2 idop la... beberapa kali kaki di ayun... vrroooommmmmm.. Alhamdulillah leh start.. tp signal n segala lampu n horn mcm idop segan mati tak maw..
'mmm ni msti bateri kong kali kong ni...' call mr hubby tp xdpt.. kat engine room la tu... terus sms ijai.. dia soh cek air bateri dulu.. 'mmm ptg nti kuar awl la trus gi workshop'. sudahnya tak kuar pn ptg tu sbb bumi skudai di timpa ujan.. ms nk blk dr lab tu ati tak sng tkot motor xleh start je... huhu...

so the day after that trus gi workshop.. tu pon dlm keadaan gundah gulana sbb meter minyak dah merah.. jarum meter tu x naik langsung.. waduh2.. mnta2 smpt la smpai.. dan mmg smpt smpai pn.. x smpai 3 mnt bdk kat bengkel tu wt n dah ok blk.. jarum meter pn naik ckit.. oooo ade lg gupenye.. buat cuak je.. horn pn leh menyanyi ngn merdunya.. tp dia x cek air bateri pn.. sel kering katanya.. tukar fuse sprti rajah di atas.. oooo gitu gamaknya.. seb baik la tkr fuse tu je.. murah.. kalau refill air bateri mcm mhl jgk kn.. sungguh berkira.. suka math la katakn.. haha..

Jai tol ke kalau sel kering tukar fuse tu je.. jgn bdk tu kelentong dah la.. mmg nk kene skola la tu.. huhu...





mmm... klau dapur gas tak idop walhal gas br gnti ape mksudnye ek.. b4 this guna gas br tp still x leh function.. so last week beli la gas baru.. tp api nyala mcm nak x nak je..
klu mcm ni gayanya bila nk siap msk kn.. huhu... kompius la.. xkn gas prob sbb br beli.. ke dapur tu tersumbat.. ape yg leh sbbkn dapur tu tersumbat... mmm kompius sungguh.. dapur yg disbut adalah merujuk kpda portable dapur di bilikku ittew.. sekian..

Thursday, October 23, 2008

My Promise!!!

Sedih dan kecewa dirasakan
Saat kata2 yg tajam dilemparkan
Hingga hati dan perasaan yg lain tak dipedulikan

Sudah tersemat niat dihati untuk perbaiki ape yg kurang
Hanya mengharap diberi masa dan peluang
Menanti masa dan tika itu datang

Adilkah segala kekurangan dipertikai sedangkan masa tidak diberi
Wajarkah dibandingkan dengan yg lain sedangkan peluang belum menghampiri
Salahkah kiranya jika ditakdirkan kekurangan ini terlalu sukar dihindari

Nasihat-menasihatilah sesama kita
Tp perlukah dgn kata2 yg keras yg mengundang sengketa
Sekeras-keras wanita hatinya Allah ciptakan selembut2nya

ketahuilah olehmu (buat yg berkenaan)
it's really hurt me
but i know it's for our goods
i'll try my best
PROMISE!!!

Sunday, October 19, 2008

ehemm...

ALLAH selamatkan kamu~~
ALLAH selamatkan kamu~~
ALLAH selamatkan Muhammad Razman B Abdul Aziz
ALLAH selamatkan kamu~~~~~



smlm 18102008 adalah besday my youngest bro, Maman yg ke 15thn.. sprti gmbr diatas.. hensem kn.. like sister like brother laa.. haha.. br abis PMR then besday lak menyusul mesti la gmbira ati x terkata.. tp apakan daya kakaks n abgs sume bz.. insyAllah next week kt raikan bsama.. with his lovely sis dr jhr.. hehe...

taw x pengguna Hotlink leh call sape2 je on besday beliau. FOC. tp mxs to mxs je la kot -saya pn br taw few months b4 sbb saya bkn la pengguna Hotlink tegar.. so smlm Maman call la kakdek nya ini.. tp yg peliknya angkat2 je dgr sure minah lak... ohhh tidak.. rupanya dorg buat loud speaker n kat tesco. dlm keta lg that time.. diorg ittew adalah Maman, Kak Iza, Yani n Takcik@Azief. bestnya jln2 cari psl n habiskan duit.. hamba yg di utm ni dok je terperuk kat blk jauh dr sume insan2 tersayang.. seb baik la intenet ada peneman di kala sunyi -tima kasih wahai UTM & KTC ku syg krna menydiakan wifi di blok ini.. xla rs bosan sgt time tak dilayan oleh jejaka di KK nun.. beliau semakin bz.. will sailing dlm ms terdekat ni.. tiada sms or call mungkin.. *sad*

hello.. back to the topic pliss.. kalau mcm ni time VIVA mmg fail la minah woii... huhu.. VIVA = presentation bkn kereta Produa ittew.. sebutannya adalah vaiva..

ok2... regarding the phone called, mula2 Yani yg ckp.. ckp ape ek.. mmm.. oo tnya wtpe n da mkn ke blom.. mcm ayat2 laki mula2 nk ayat pompuan la ni.. huhu.. patu dorg ckp Maman dpt call free.. sepantas kilat zaaassss teringat itu adalah ari jd Maman. bkn lupa tp tak ingat je bak lagu Safura tuhh... ms gayut ngn mr hubby mlm sblm tu siap da ckp "esok besday Maman" tp x ingt nk sms b4 tido.. bgn2 je terus lekat dpn laptop trus TEERRRRlupa.. ampun ye laling.. jgn ngajuk2 nti cpt tua.. tua sblm ms kekdahnya.. huhu.. nk adiah ape? btaw ah.. kakakmu sdg kaya ni.. hehe..

pastu kak iza lak ckp.. dok bodek2 ajak blk KL next week.. hajat di hati nk blk Melaka terus je.. save ckit -kata kaya tp berkira duit tiket.. huhu... ada sape kisah? duit tiket skng mahal wooo - tp mak ckp dah back to normal dah.. x taw lak ceq.. ingt nk ikot gi beraya sabtu tu b4 blk kg.. tp Maman ajak gi Genting lak..

"dek, besday org arini org nk wt permintaan. org nk ajak awk gi Genting minggu dpn."
"mane boleh. besday arini, arini lah"
zalim n mcm xde perasaan je kn.. huhu..

huh.. ape tujuan gi sana ek -sbb dorg br je pegi a few weeks back. n myself pn da pnh gi few years back.. berhibur?? atau bwk someone else?? or mmg nk celebrate Maman's? kakak ckp dia ada dpt coupon ke voucher tah.. so leh jimat ckit.. sound interesting tp mcm x berapa minat je.. ingt nk lepak2 n rest je kat umah Cuti2 Malaysia ktorg tu.. gpon time tu cuti kompem ramai manusia.. nk main games yg best2 tu msti kena Q sgt pjg mcm dulu2.. dah pnh pegi so mcm x excited je.. tp kalau ada mr hubby may be la nk gi kot... huhu... really miss this man like crazy..

so kptsn yg leh dbuat skng ni adalah blk KL dulu on Friday tu.. yg lain2 akn dibincang kemudian.. tp yg pnting nk mkn rendang ayam.. "aii.. ko mengidam ke ni" kata2 mak sjurus je mnta wt kn rendang ayam n nk mkn lemang blk nti.. huhu

damai la wahai ati. blja la menerima insan lain dlm idop ini.. x rugi kasih diberi.. x untung dendam di ati..

ps:smkin byk merapu dan meraban kerana kebosanan thp cipan.. huhu.. COOL bebeh COOL..

Thursday, October 16, 2008

One Fine Day

Semlm 1st time ditahan oleh Abg Guard - dsbbkan usianya yg muda bebanding Pak Guard yg lain.. hikss.. ms nk gi fakulti lalu lingkaran dalam - staf je leh lalu time opis hour..

“student ke staf” mamat guard tu tnya
“RO”dgn poyonye perempuan ini menjawab.. mamat guard tu mcm blur2.. x pnh dgr kot RO tu ape..
“tgk kad matrik”
“fakulti mana?” dia tnya lg..
“mekanikal” smbil tngn dok cari kad matrik dlm wallet.. seb baik ada kad matrik berwarna biru, gmbr berlatarbelakangkan warna kuning – tandanya staf sementara..
“ok. nape x buat sticker baru” tnya dia lg smbil tgk kat sticker berwarna coklat – tandanya staf sementara.. senyum kambing tanpa jwb ape2.. mcm pnh tgk kambing senyum je.. huhu..
“nti buat sticker baru ye”
“ok. tima kasih” senyum kambing lg n blah.. huhu.. dah nk abis 1 sem br ada org tnya bile nk wt sticker baru.. pak2 guard lain pn x berani tnya, mamat guard tu gk yg berani tnya.. huhu… kad matrik tu pn ntah2 dah x valid lg.. nk wt sticker br mls nk guna kad matrik student nti xleh bermaharajalela mcm skng – lalu lingkaran dlm dgn selamba badaknya..

Semlm dgn rajinnya gi kolokium yg ke.. berape ek.. tp yg ke-2 saya ikuti kat FKM la.. tu pn disbbkan email Droy yg tulis COMPULSORY FOR ALL STAFF, POSTGRADUATE AND FINAL YEAR SMK STUDENTS. .. so pergi la dlm keterpaksaan..

ms smpai tu ingatkn dah start, (was late 5minutes) tp rupanya x msuk dlm dewan seminar lg pn. n ms smpai tu rs mcm artis lak.. sume mata memandang – kebykan dorg tuh bdk final year SMK (mekanikal – marin tech) merangkap super duper junior laa… dorg pn kena pksa gk tuh.. nk je tnya dorg “ape pandang2. tak penah tgk perempuan cantik ke” mau terkedu depa.. haha.. tu ayat febret bg kat Azief sbb suka sgt tgk his only auntie ni..

ala standard la bdk laki mekanikal kalau tgk perempuan cantik skit msti tak kelip mata punya sbb kat fakulti pompuan x leh kira.. mcm x de je.. huhu.. tp ada la jgk.. 1:40 kot.. tp…. cantik ke?? pakai cm biasa je.. jeans with shirt pemberian Maman.. cuma tudung cantik ckit la smlm.. lg 2 bdk pompuan yg ada so-so je.. soooo perasan kn. haha.. bini sapo la nih.. huhuhu

tp yg pastinya mood bini Yusairi smlm ok je.. leh gelak2 n snyum ngn Yogi yg biasanya dpt tgk muka monyok je.. haha.. ngn akak2 kat RMC n kat Pjbt Pntdbiran FKM pn leh snyum je.. sll mcm org xde perasaan je.. rs best lak snyum kat org tp mslhnya otot snyum kat muka ni susah nk berfungsi.. ada time dia je.. huhu... susah betol wanita bernama Azliza Bt Abdul Aziz nih..


A colloqium/talk was held as follows:

Date: Wednesday 15th October 2008
Venue: Dewan Seminar Fakulti C23
Time: 10.30 - 11.30am -- Morning! (gue ingt ptg seb baik cek blk email pg smlm..)
Title: Fast Sea Transport for Inter-Island Development in the Archipelago of Indonesia : A Case Study and an Innovative Design Solution.
Presenter: Prof. Dr. Daniel M. Rosyid, Centre for Marine Studies, ITS Surabaya

Executive Summary (from email sent by Droy)

The vast archipelago of Indonesia poses special problems of developing modern, fast, comfortable and safe communications for passengers and light freight. In the last decade there has been an exponential increase in the range of air services with a significant decrease in unit cost. On the other hand sea transport has remained undeveloped. Many passenger vessels are unsuitable for their trade with dismal standards, and increasingly expensive. Cheap air transport raises public expectation, but it only works where the centres connected are both large and prosperous, for instance Surabaya and Makassar. It also requires a suitable distance the cost being largely in getting the aircraft up and down. Flights of under 100 nm become increasingly uneconomic. There remain countless small islands that need developing either for tourism, or for their natural resources. For these there have been attempts to introduce fast sea transport. So far none of these have proved particularly successful; hydrofoils, catamarans and various semi planning and planning hulls have been tried.

In April we were asked to do a feasibility and assessment study on a semi planning fast ferry, Kartini I, provided by Central Java Regional Government. We found that the high costs of running such a vessel, combined with its unpleasant sea keeping in off shore conditions rendered it techno- economically inefficient. We were asked to make recommendations for improving the sea keeping of the existing vessel and to recommend further vessels. After considerable research both in traditional design solutions and in those further field and we came up with a proposal for developing a LAN (Long And Narrow) type vessel. This offers high speeds with small engine power, excellent sea motion and aircraft type comfort and facilities. We hold that our criticism of the existing design and service, recommendations for short term improvements, and our research goals of developing a new type of vessel that offers high speed and safety against small fuel requirements could have wider significance throughout the archipelago.

ps:dah agk msti citer psl case study kat Indon tu yg mls nk gi.. tp nk wt cmne.. tp design kapal dia mnrik.. mcm kpl terbang, ada syp.. trimaran namanya..

Wednesday, October 15, 2008

Perlu ke???

Yuhuu.. killer subjects was over.. pasni tinggal 2 papers only. kemahiran hidup n geografi.. sonang je tu.. huhu... mcm dia lak yg amik PMR... how's Maman? hope u do well la..

pg2 bgn bkk Hot.fm dgn mamainya n suddenly dgr Fafau n Fbi bg soklan math kat caller pdhal segment Facta@Auta.. berdesuupppp... teringat arini Maman ada paper math.. killer subject for him but it is my febret subject ever after.. huhu

topic pg ni menarik gk.. perlukah myspace/friendster/facebook n yg seangkatan dgnnya..

wahaaa... so interesting.. saya suka..

Fafau's side: perlu - utk berhubung dgn kwn2 lama.. also as a working medium
Fbi's side: tak perlu - melalaikan.. produktiviti will get down

ramai gk yg call ckp tak perlu.. n rata2 adalah lelaki.. 1 of the reason adalah sbb org lelaki mls nk layan bnda remeh mcm ni.. mcm my husband la. ms mula2 knl tnya ada fs x, dia ckp xde sbb leceh n yg penting sbb x berape celik IT bak kata Moon.. huhu.. tp at last atas pertolongan insan yg comei ini dia buat gk n baru taw 1 of the benefit adalah leh cari member2 lama.. u have to thank me huh... bg la adiah ke.. huhu.. faedah lain adalah leh cari kwn br atau lebih tepat cari jodoh.. huhu.. ada gk member yg kenal bf dia melalui Fs.. tp susah ckit la nk caya cinta alam maya nih.. bkn Maya Darina yg pemes ittew hoccayyyy.... kot2 la kena kelentong ngn minah se'species' ngn Maya nih naya je.. tp ada gk psgn yg clash dsbbkn bnda alah ni.. kes jeles la tuu..

tp yg perempuan majoriti ckp perlu.. biasa la.. pompuan kn.. n me ms mula2 lagi dasat.. mcm dah ter'addicted' la jugak.. haha.. siap ada friendster (Fs – bkn Fasha Sandha), myspace, roti hi5.. ntah ape2 lg la.. dah member add sume dok approve je.. tp skng ni yg active hanyalah Friendster – yg ada stalkers yg sgt mulia ittew SGT suka view.. ape yg dicari pn tak taw.. kata x suka xyah la view, xyah la baca blog ni.. jg kain sndri sudahhh.. off topic plak... yg lain2 suma dah x ingt password n username.. the latest Facebook (Fb), akk n abg dah sign up pn tp saya tak berminat wlaupun ramai artis ada Fb ni.. bkn leh dpt duit pn klu jd member dorg.. huhu.. dorg nk kenal kite pon x.. so Fs tu aje la yg ada.. tu pn accept friends only.. klu yg x kenal saya x berminat nk add.. huhu.. angkuh kn.. ada sape kisah??

tp bab Fbi ckp tu saya sgt la setuju.. mmg jd ralit la klau ngadap bnda alah ni.. sbuk view kwn2 punya latest picts.. suka tgk gmbr kwin, ank2 n gmbr dorg kat oversea.. so x jd keja la jwbnya.. tmbh2 berforum la bagai.. mmg totally mkn gj buta je.. tp arini saya telah berjaya me'minimize'kn ms mengadap bnda alah tu.. berusaha mem'focus'kn diri.. huhu..

community website ni sbnrnya ada pro n con. kena bijak la.. agk2 kalau once bkk those sites kat office akn menyebabkan keje terbengkalai so jgn la bkk kat ofis.. bkk la kat umah ke kat cc ke.. tp kat umah lom tntu ada internet.. n kalau bkk kat cc kena byr lak.. kalau kat ofis kn FOC.. huhu.. leh je bkk time keje tp pndai2 la dulukn mn yg penting.. ade reti?? haha.. sgt bijak berkata2 tp nk praktik sgt la payah..

SERIUS! kalau dah bkk Fs tu sllnye akn berlarutan la.. pdhal x wtpe pon.. takat tgk gmbr kwn.. comment ckit2.. unless kalau ada urgent task br akn focus keje blk.. kalau takat esok, lusa, tulat, minggu dpn, bulan dpn
leh submit jwbnya xwt keje la.. mcm saya!!

So kesimpulannya.. jd la ‘pengguna’ yg bijak.. daaa

Tuesday, October 14, 2008

raya@kelantan

Alhamdulillah.. genap 4 bln kami bergelar suami isteri.. cpt tol ms berlalu wpon rs lambat sbnrnya.. saat berjauhan mcm skng ni sumer pon rs terlalu lama.. tp bila bersama rs mcm sekejap sgt ms tuh.. mcm x cukup je.. jarum jam tu tak pusing full round kot.. byk escape kot tu yg kejap je hari berganti hari.. leh mcm tu?? huhu

dari aritu nk citer psl raya kat kelantan tp x berkesempatan.. ni ada sdkit ruang ni nk citer la skit.. huhu.. actly xde ape yg menarik sgt pn.. raya kat mane2 pn sama je.. cuma berada disamping insan yg lain la..

dlm bus.. huhu

aritu smpai kat kelantan ari isnin dlm pkl630 - slps pns bontot dok dlm bus dr 930 mlm.. tgari tu kuar gi psr Wakaf Bharu beli brg dapur utk wt lauk raya.. suddenly... leh lak muntah kat dpn kedai jual ayam. tp dlm longkang dpn kedai tu la.. aduhaii.. perut wt hal lak.. cirit birit telah berjangkit dr suami kpd isteri.. di tmbh ngn muntah lak.. tp stil teruskn gk puasa aritu.. batal ke x ek.. huhu.. kak da yg ikot gi psr tu ckp “ko ngandung ke” sejurus taw peristiwa memalukn tuh.. tp serius mmg x larat dah nk jln aritu.. smpai umah rehat je.. asik ulang alik masuk toilet.. passing baton ngn mr hubby kekdahnya.. letih.. xlarat.. rs mcm nk berbuka tp thn je.. rugi lak ponteng ari2 terakhir ni..

hajat dihati nk tgk keindahan mlm dgn disinari cahaya pelita x kesampaian dsbbkn sapik yg mls nk psg.. ada la bape bjk dia psg tp kat pokok.. ape kejadahnya tah… huhu..

ari ke-2 ktorg kuar gi KB beli ape2 keperluan last minute.. objective utama nk cari baju raya tercapai.. xde la vogue sgt sbb x byk choice gpon dah lewat ptg.. seb baik bj melayu b dah buat ms nk kwin aritu - buat hntaran.. mlm tu tlg cucuk satay n hero2 bakar satay smbil ank2 kecik main bunga api.. mm.. nk gelak dulu leh x.. haha.. ada ke Kimi yg nmpk mcm berani n degil giler tu penakut dgr bunyi mercun.. kelakar tol.. Isya yg mcm slow n diam tu relek je.. malu la abang ngn kak long.. huhu

ari raya menjelma lg buat pertama kalinya dsmbut dgn family baru.. semuanya berlalu sprti biasa.. gi smbhyg raya.. it was my 1st time huh.. after 24 years.. blk sbhyg slm ngn family sume.. mkn2.. gi ziarah sedara n jiran.. tp yg pasti n kompemnya.. betol la org ckp raya aidilfitri kat kelantan x meriah... sbbnya...

1st – x jln cari sedara sgt pn.. maybe sbb abah adik-beradik x ramai, n ma ank ke-2.. supposedly adik2 la dtg umah ma.. bkn kakak cr adik..
2nd – makanan raya pn x meriah sgt.. kuih muih tu lebih kurang je.. tp xde ketupat, lemang, rendang n until now saya x smpt lg nk mkn rendang..
sape2 yg nk wt open house sila la jemput sy.. n sape2 yg nk gi open house tp xde teman leh la ajak saya.. sy mengidam rendang.. maaakkkkk nk rendang ayam.. blk next week mak buat ehh.. seb baik mak smpt wt ketupat n kuah kcg b4 blk jhr aritu.. tp kat sana dorg biasa wt nasi dagang, satay, ketupat palas.. ada rs ketupat palas tp sori to say x kena dgn selera sbb cpt muak.. nasi dagang pn x jupe.. so mmg x rs mcm raya sgt pn.. sigh
3rd – duit raya pn mcm ssh nk dpt je.. kalau saya dulu even tgh blaja kat U pn still dpt lg duit raya.. tp kat sana br form 1 dah x dpt.. e.g. Sapik.. sian kn.. pastu bab bg duit raya lak misalnya kalau kakja dah bg kat sorg bdk tuh so mr hubby xyah bg lg kat bdk tuh.. kira mcm wakil la.. tp kalau ktorg kalau ada 3 org dwasa dlm umah tu, so bdk kcik tuh akn dpt dr each of them la.. mmm phm x.. huhu.. tp x taw la mmg cara dorg mcm tu atau fmly hubby je..

tema ejau yg x berape nk jd sbb bj asal x siap.. so rembat je kt KB. not so bad kn..

tp yg agk bestnya raya kat c2 adalah bunyi mercun berdentum-dentum non stop.. dgn kuatnya la.. bkn ckit2 je.. pastu smpai raya ke-2 pn org dok main lg.. ptt la rmai mgsa mercun yg kuar dlm paper org kelantan.. hikksss.. jgn marah aaaa... mmm.. tu la alkisahnya.. hrp2 lain kali dpt perbaiki sgla kekurangan diri.. hope time will changes me to be a better wife, daughter, daughter in law, mom to be.. GOD bless us..

ps:cite kat mak psl muntah pn automatic ayat yg sama mcm kak da kuar.. FYI.. lom lg la..

Monday, October 13, 2008

Insiden semasa exam..

It’s been sooo long I don’t write about Hot Chat’s topic, rite? Biasa la kn kalau dah bgn lmbt mane smpt nk dgr pn.. but these 2 weeks saya mcm sgt rajin bgn awl.. smgt lepas raya kot.. huhu.. ye la tu.. poyo je.. actly berkuatkuasa 26Sept Marin Lab akn dikunci tepat jam 5pm.. no more blk lewat or duplicate new grille’s key.. so kena la gi Lab awal ckit.. huhu.. ckit je la.. n this morning I had listened to Hot Chat at Hot.fm and the topic is about Insiden semasa/sebelum/selepas exam.. ni msti sbb arini start exam PMR kn..

wishing a very GOOD LUCK to Maman who’s taking a PMR today.. bgn pg td tgk ada sms from Maman n trus call tp Maman dah gi skolah.. trus ngalir air mata.. very sentimental huh.. sedih sbb x sempat bg kata2 smngt kat dia.. plus kata2 mengugut.. hehe.. ape2 pun ketahuilah oleh mu wahai adikku, kakakmu ini sntiasa mendoakan kejayaanmu dan insan2 kesygn disekelilingnya.. cehhh berdramatika la plak..

about Hot Chat’s topic, huh.. some unforgettable incidents happened to me on sem1 session 2002/2003.. it was my 1st semester at UTM.. what happened to me?? Ija u must know n remember this too rite? it happened on my Matematik Kejuruteraan final exam. Ija n me stayed up a night b4 the exam. tp bkn takat stay up ckit2 je.. nih smpai tak tido semalaman.. n the exam adalah pd pg ari.. so bajet after blk exam akn tido sepuas-puasnya la kn.. tp taw tak ape yg terjadi.. huhu sgt sedih wooo.. on the exam.. im blank.. totally blank.. I can’t even answer the simplest question.. n had cried on my seat.. ade la few frens thought I was sleeping but they don’t know how I feel on that time.. very pity huh? but gratefully i pass the subject wpon tak lah dgn cemerlang. wlaupon I supposedly can pass the subject dgn cemerlangnya.. I got about 10 of 40.. seb baik la carry marked paling cemerlang among other friends.. so lulus la jgk.. klu carry mark tak lepas spruh msti kena repeat x psl2 je... so pengajaran yg leh di ambil selepas kejadian itu adalah.. I have to sleep b4 exam at least 2 to 3 hours..

ada lg satu adegan yg menyayat hati.. ahakss.. it also happened on the same semester.. my last paper on that sem.. Static.. the examination was held at Dewan Sultan Iskandar (DSI) also di pg hari.. ms exam tgh berjalan, (exam leh jln ek.. huhu) ada bunyi2an yg sgt rancak.. ala2 hip hop ada, dondang sayang pon ada.. dan saya sgt sure rkn2 seperjuangan yg lain pn dgr gk.. ye la dlm DSI tu tgh senyap sunyi kn sure la leh dgr... cuba teka bunyi apekah ittew? jeng jeng jeng.. ittew adalah bunyi perutku.. tp perut bunyi bkn sbb lapar tp sbb memulas nk kuarkn isi2nya.. waduh2.. malunye.. hrp2 dorg yg dgr tu ingt perut lapar je la.. huhu.. ape la perut ni meragam pg2 buta nih.. dah la saya nk score paper nih.. xmo kuar dewan tgh2 exam kang kecewa lg lak.. n sprti yg dijangkakan saya berjaya dgn bergayanya for this paper..

So itu adalah antara kenangan2 semasa exam yg tak akan dilupakan.. huhu.. pasni tak merasa dah la nk duduk kat meja exam.. ade chance lg ke? mane la taw kot2 ade rzki lain.. huhu.. insyaAllah..

Sunday, October 12, 2008

PMR 2008

Just wanna wish a very very very GOOD LUCK to my dearest youngest bro, Muhammad Razman B Abdul Aziz yg akn menduduki exam PMR next week (13-17Oct).. try do ur best my dear.. after exam leh celebrate ur freedom plus ur 15th besday (18 oct).. ni ada jadual PMR 2008 utk rujukan sndri.. sng nk taw ape paper yg di ambil..

ISNIN 13 Oktober 2008
8:15-9:15 - Bahasa Melayu I
9:55-11:55 - Bahasa Melayu II
2:10-4:10 - Pendidikan Islam

SELASA 14 Oktober 2008
8:15-9:15 - Bahasa Inggeris I
9:55-11:25 - Bahasa Inggeris II
12:10-1:10 - Sains I
2:30-4:00 - Sains II

RABU 15 Oktober 2008
8:15-9:30 - Matematik I
10:10-11:55 - Matematik II
2:15-3:30 - Sejarah

KHAMIS 16 Oktober 2008
8:15-9:45 - Kemahiran Hidup

JUMAAT 17 Oktober 2008
8:15-9:30 - Geografi

ALL THE BEST.. saya yg tak terlibat ni pn mcm nerves je.. huhu

Tuesday, October 7, 2008

A Trip to Cameron Highlands

Wohaa… slmt kembali bertugas wahai petugas2 dimana jua anda berada.. perwiraku yg berada di lautan ari ni.. miss u la laling.. huhu..

U knows what? seminggu cuti my weight had increased so much.. 4 kg hoccay.. can u believe it? saya sgt tidak percaya.. mesin timbang tu rosak kot.. huhu.. ye la kn.. mkn tak byk mane pon tp berat naik mencanak.. ye ke x byk? mmm let me think..

puasa – xmkn.. puasa mmg la tak mkn kn..
bebuka puasa – mkn dgn mmm.. agk byk compare kalau kat hostel.. nasi, kuih dan kuih lg..
sahur – mkn nasi sbb bkn sll dpt mkn mskn mak
raya – mkn tp tak byk sbb xde ketupat, lemang, rendang etc
vacation – mkn nasi, jajan, cokelat, fruits etc utk hasilkan haba.. tmpt sejuk kena mkn byk bak kata lt yusairi

so kesimpulannya saya mkn dgn agk byknya ketika cuti menyebabkan berat naik mendadak.. so skng masanya utk dptkan semula ideal weight..

last weekend seperti yg sedia maklum, (for those yg dah taw la) we went to Cameron Highlands for 3 days n 2 nights. Jumaat tu ktorg (abg gg, ijai, azim, yie n me) naik wira bertolak dr umah dlm pkl 2 lebih n tunggu kenari (along, kakak, azief, mak, ayah n maman) kat rawang.. kol 3 lbh gk br gerak n sampai kat kem kat Cameron dlm pkl 6.. wpon luaran kem tu sgt lah usang tp dlm dia not so bad.. akk ckp umah tu umah Ketua Pengarah.. ade 3 bilik n complete gk la brg elektrik sume. so mmg sgt selesa la dan sgt sejuk.. tmbhan cuaca kat c2 ujan je. ggrrrr.. sejuukkk..
mlm dlm pkl 9 ktorg gi psr mlm Brinchang, dkt ngn kem tu je.. beli brg dapur, buah2 n mcm2 lg..

pemandangan kem Brinchang dr umah ktorg..
bunga yg sgt cantik di psr mlm..
buah jambu yg sgt manis berharga RM12 utk 2 bj.. ktorg kena tipu.. waduhhh…
buah cinta yg masam, mcm tomato pn ade.. nape la letak nama buah cinta.. cinta tu kn indah nape disamakan ngn buah yg masam ittew.. huhu..
buah apple cameron.. best lg apple yg biasa kite mkn..
mkn strawberry celup coklat.. wpon saya tak gemar ngn Ct tp nk try gk febret dia nih… huhu.. sedap gk masam n manis.. strawberry ittew masam ok.. xpnh lg mkn strawberry manis..
cendawan goreng.. yg abg beli sedap mcm selalu mkn. tp yg saya beli adalah cendawan butang.. tak sedap langsung..

sotong celup tepung x best gk..
b beli buah tampoi. rs mcm pnh mkn buah tu tp mcm baru 1st time mkn.. tp best gk la.. sweet potato yg best.. mak ckp mkn tu yg sbbkn kentut2.. tp akk n yie tak mkn pon tp still kentut2 gk.. myself n hubby berlawan2 kentut.. angin penuh dlm perut bergelora hebat.. huhu..
ari ke-2 ktorg kuar gi strawberry park n kebun bunga kot.. tak taw ape nama tmpt dia.. nk gi bee farm ngn ladang teh boh tp ujan.. so x gi.. kecewa.. kat strawberry park tu byk tol strawberry.. hehe… nama pon strawberry park kn.. azief kuat tol mkn buah kecik berwarna merah tu.. sehingga akhirnya dia muntahkn sumer.. seb baik tak kena sape2..

sundae strawberry.. byk woo paksa abiskn gk..huhu

kat kebun bunga mood b ok ckit, leh wt lawak dah pas mengosongkn perut yg xberape selesa sejak blk semenanjung.. mak beli pokok anggur n apple.. besar tol cita2 pn rohani ni.. smga menjadi petani moden yg berjaya.. huhu.. mlm wt barbeque.. panggang ayam n jagung.. yg tukang panggang bape kerat je.. yg melahapnye sgt la ramai.. huhu.. cadang nk gi psr mlm x jd sbb sumer mls n kepenatan..
5hb ktorg gerak blk.. tak jln mane2 pon.. singgah beli souvenir, bunga n strawberry utk insan2 kesayangan dorg.. agk2 kalau saya tak gi ade sape2 ingt n kisah tak.. mcm x je.. huhu.. b n me tak turun beli ape2 pon sbb takde ape yg nk dibelikn pn.. saya bukanlah minah bunga.. tp kalau org bg amik je.. tp kalau amik nk wtpe pastu.. so xyah bazirkan air liur n duit mnta mr hubby belikan.. huhu.. just kirim teh mangga kat abg je..

ms turun dr Cameron tu jln bengkang bengkok (tol ke eja cmni) perghh… mual n pening pale otak di buatnye.. satu keta mabuk.. tp keta kenari relek je sbb driver sgt cermat.. ktorg tak terus blk umah tp singgah umah Busu Nor, adik ayah kat Tjg Malim.. lunch kat sana n smpt tido sat.. huhu.. hajat di hati nk mndi sg x kesampaian sbb dah lewat nk blk umah.. pkl 6 lbh ktorg smpai umah.. seb baik la tak jem.. b.. windu kamu..

Thursday, October 2, 2008

Puasa @ KL

Hi.. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin

Arini dah raya ke-2 dah. azliza n yusairi dah kat Kerinchi pon.. tu je tiket ke KL yg ada. fmly yg lain sume kat Melaka lg. esok pg baru dorg gerak ke KL then ke Cameroon.. nk cite psl ari2 yg berlalu spjg B blk. tp kat KL je dulu. puasa n raya di kelantan akn di update kemudian.. hehe..

26hb Sept
B smpai kat LCCT dlm 430ptg.. ktorg (akak, maman, azief n me) amik B lmbt ckit.
ni si takcik ngn auntie.

ktorg terus ke Melaka.. buka beli makanan kat psr kat Alor Gajah n buka kat umah. B mkn ckit je sbb pedas sgt n tak lalu. pastu nk amik wudu' pn xleh thn sejuk.. mcm ade yg xkena je.. kol 10 lbh gk br ktorg gerak blk ke Subang. dipandu oleh Mr Hubby wpon B pening n x larat sgt.

27hb Sept
Ktorg smpai kat umah akk pkl 12 lbh kot. ni dia rupa si kecik tido kat pangku mama dia dlm keta..
keadaan B smkin teruk. bdn pns betol. tibe2 je leh demam. smpai LCCT sihat je. sahur kejut gk soh makan ckit n mkn ubat.. tp siang ari bdn masih mcm tu gk.. lemah je.. tmbahn kena cirit birit lak.. along ckp B kena something kat umah melaka.. ye la smlm ktorg blk kg tak bwk kunci umah so B buka pntu blkg.. terkena la kot. sbb masa mula2 azief tgk B kat umah tu pon tibe2 je azief nangis dgn dasat.. cadangnye nk kuar beli brg arini terpaksa di tunda..

azief ngn paklang yg demam..

kol5 blk umah mak. B ada beli buah avocado kat Sabah.. org ckp je bkn nk sgt pon tp B usaha gk cari sampai dpt.. huhu.. tq B.. besar2 buah, ade 4 biji. mak ckp kat KL kecik2 je buah tu. mhl lak tu. ktorg wt juice avocado 2 biji je. tp tu pn byk gile sbb buah tu besar. taw x rupa buah avocado mcm mane..
28hb Sept
B masih x sihat.. demam, bahu sakit n cirit birit.. pastu mak panggil Cik Midah urutkn. mula2 pas urut ok la.. tp lama2 sakit bahu blk.. memikul gamaknya.. ktorg kuar gi SOGO pas zohor. ngn maman skali. x dan nk beli ape sgt sbb B kurang sihat. gpon kuar lmbt n kena blk awl sbb nk buka kat umah. tp B dpt gk belikn utk fmly dia..

suami- try baju raya.. hijau+coklat..

isteri-posing tunggu suami try baju. .

pas pnt bershopping ktorg balik.. sgt penat.. sblm smpai umah beli makanan utk berbuka.. dsbbkn kakdek yg nk buka sama2 so kena la beli mknan.. ade ke patut.. tp takpe la.. bkn selalu pon.. ni adalah pertama dan terakhir ktorg berbuka sama2 cukup semua ahli keluarga utk tahun ni. Alhamdulillah Allah bg kesempatan gk.. seronok sgt. selera mkn B pn ok ckit dr sblmnya. mlm kol 930 ktorg bertolak ke Kelantan naik bus Mutiara..

Related Posts with Thumbnails