Hello ebribadi..
Entry kali ni pasal masak-masak lagi. walaupun ada masakan yang tak menjadi, cubaan demi cubaan akan tetap diteruskan sehingga berpuas hati.. hehe..
Hari ni hubby duty, so tak sempat nak masak banyak lauk sebab Azhad sibuk ajak main.. tapi sempat juga masak makanan ni atas permintaan hubby..
Bahan-bahan ( 10 ekor )
10 ekor sotong sederhana besar
1 cawan beras pulut
2 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula melaka
sedikit garam
gula secukupnya
sehelai daun pandan
10 batang lidi/pencungkil gigi
Cara-cara
1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
3. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
4. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
taraaa..
Pada yang tak tahu, ketupat sotong ni makanan orang kelate.. hubbyku selaku' sirim' telah meluluskan masakanku itu.. hehe.. 1st time buat jadi. tapi tak susah pun.. hehehe..
No comments:
Post a Comment