Saturday, August 21, 2010

Lopes De Square

Assalamualaikum..

2,3 hari ni rajin la pula masuk dapur.. ehh.. sebelum2 ni pun rajin masuk dapur tapi masak lauk-pauk untuk berbuka je. kuih-muih, kek, dessert lama tak try. hari Khamis lepas ~hari saya masak ketam bollywood saya buat kuih lopes de square atas permintaan en suami. teringin nak makan katanya. kat sini tak jumpa.. so apa lagi, cari la kat myr dan resepi paling simple la saya copy n paste. errmmm.. kalau perasan semua resepi yang saya CnP guna cup, takde yang gram.. sebabnya saya takde penimbang. nak kena beli nih, bak kata cik Yanie RM10 je. tapi hubbyku cakap kat sini RM15.. heheheh...


kuih lopes

Bahan-bahan (saya guna cup beras sebab loyang berdiameter 7.5 inc je)

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 st air kapur
1/2 st garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam

*** air gula ***
3 ketul gula melaka
5 sb gula
3 cawan air


Cara-cara

1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur.
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.
3. Kemudian toskan beras pulut dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
4. Lepas tu, masukkan santan & air pandan. Kukus lagi selama 30minit.
5. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk, kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
6. Semasa kukus pulut, boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk, bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.

*** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.


Comment dari diri sendiri dan hubby: boleh la as a beginner dan 1st timer.. yang ni cara simple je. kalau nak yang betul2 holiaw kena balut dengan daun pisang bagai. mana nak cari daun pisang. lagipun bukannya saya pandai nak balut-balut nih...kang ada yang terbarai masa rebus.. huhuhu

esok ada agenda lain.. harap-harap menjadi.. tungguuuu.. hehe..

2 comments:

DiLLaiLa said...

wah2..semakin rancak ni kat dapur..jeles aku tau..

liza said...

hehe.. angin tengah baik.. :)

Related Posts with Thumbnails