Friday, August 6, 2010

Azhad @3months dan Puding Roti Horlick

Hari ni genap Azhad 3 bulan.. Azhad semakin 'semangat' dan macam-macam ragam. ada masa senang je nak tidur. sampai pergi shopping pun dia boleh tidur lena.. bunyi bising shopping mall tu dia tak peduli. ada masa dia berjaga malam ajak ummi main. abi dah selamat tidur tapi tu pun tak lena. tapi as long Azhad tak meragam, tak menangis ummi dan abi rasa syukur sangat.


Kalau time dia tidur lena tu memang ummi boleh buat macam-macam. Tengok tv, layan fb, masak.. sampaikan kalau kita nak tukar pampers dia time dia tidur pun dia mengamuk.. punyala orang tak boleh kacau. tapi kena time dia tak boleh tidur, tidur 20 minit bangun, tidur, bangun, rasa macam nak marah je. kadang-kadang tu memang dah marah pun. tapi Azhad sekecil itu bukannya paham. so layankan aje la. kadang tu bila kita marah, dia gelak balik.. huhu.. alahai penyejuk hati ummi.. harapnya sampai besar anak ummi ni bahagiakan hati ummi.


Baju Azhad ada 2 helai yang dah kena lipat simpan elok-elok sebab dah tak boleh pakai. itu pun sebab baju tu jenis romper fully tutup sampai kaki. jadinya dah tak muat sebab Azhad cepat panjang. kalau kelebaran masih muat lagi.. so nak tak nak kena la beli baju baru buat Azhad. mungkin bulan puasa nanti, masa tu pun mungkin tengah sale sempena raya. tapi buat tambah sikit-sikit je sebab ada baju yang belum pakai lagi sebab size besar.. ummi dengan abi terlebih excited masa beli dulu sampai main rembat je size besar pun. janji design cun.. huhu


Bulan ni 18hb baru ke kkia.. tapi kitorang nak pergi next week je sebab sini tak ramai sangat macan kat Pantai Dalam dulu so tak ikut date pun boleh.. Agak-agaknya berapa la berat dan panjang Azhad ye.. kita tunggu dan lihat.




Sejak ada Azhad ni ummi rasa something perubahan dalam diri ummi. macam hormon perempuan (tak tahu ape nama hormon tu) banyak pula. sebabnya dulu tak rajin dan tak tahu masak, tapi sekarang terpaksa rajin masak.. masak untuk makan harian tu memang la dah jadi kewajiban, tapi yang peliknya ni tambah rajin pula buat kek la, puding la.. ayoyo.. makin bulat muka kami berdua, selari dengan Azhad.. hehe


semua sama tembam, kan.. huhu


Semalam saya merajinkan diri LAGI buat puding roti. ini adalah percubaan ke-4. before ni buat tapi tak berapa puas hati so takde la entry pasal tu.. huhu.. tapi each time buat resepi berbeza dan sendirian berhad. this time pun sama. dok belek-belek resepi dalam internet pastu oter ikut suka. tapi hasilnya.. yummy.. "SEDAP" 1st word yang keluar dari mulut hubby.. hehe..


meh tengok resepi rekaanku. kot-kot ada yang nak try ke.. :p

bahan-bahan:
6sb serbuk horlick
1cwn air (boleh tambah kalau nak cair)
3sb susu pekat manis (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa sendiri.saya guna susu manis so xyah tambah gula)
7-8keping roti potong (boleh tambah atau kurangkan ikut sukatan air)
1biji telur (dipukul)
sedikit esen vanila
sedikit buahan campuran


cara-cara:
1.roti disapu majerin dan strawbery jem berselang seli
2.potong roti dan susun dalam loyang yang telah digris
3.dalam bekas lain bancuh horlick, air dan susu. kacau hingga sebati. masukkan telur yang dah dupukul dan tambah esen vanila..kacau lagi.
4.tuang bancuhan horlick ke dalam loyang berisi roti tadi. kalau air banyak tambah roti, kalau tak nanti puding cair sangat.
5.tabur buahan campuran atas roti.
6.bakar dalam oven dengan suhu sederhana sehingga masak.
7.lagi sedap makan sejuk.. YUMMY


ni rupa puding roti horlick ku..puding roti horlick



ps:pasni kalau buat lagi entah sama ke tidak rasanya. huhu..

4 comments:

DiLLaiLa said...

yeahhh itu dia..ummi liza dah tunjuk taring kat dapur..nyam3..

Nad Nazira said...

mummy liza..sedapnye! tak pernah pulak jumpe resepi puding roti gune horlick..


baby looks like u! :) jeles daddy die nanti..hehe

Mrs Nageb said...

ejau....baguslah tu rajin masak..huhu..

liza said...

dilla:taring yg masih tumpul.huhu..

nad:try la buat nad..beshh...

hehe..dah bb dok berkepit je ngn ummi harusla rupa ummi dia..hehe


ilah:masak lauk tak berapa nak rajin.tp rajin wt kek/pencuci mulut je.. :p

Related Posts with Thumbnails