Tuesday, August 31, 2010

Senyuman Manis Si Comel Giveaway

Assalamualaikum..

Lama tak join contest, kali ni sy nk join Senyuman Manis Si Comel Give Away..




disebabkan Azhad belum cukup 6 bulan dan payah nak snap senyuman dia, so saya pertaruhkan anak bujang akak sy dalam contest ni. harap-harap ada la rezeki..




Nama Penuh Sicomel: Mohamad Hezri Azief B. Mohd Hasri
Umur Sicomel: 2 tahun 7 bulan
Status Sicomel: Anak Saudara
Nama Pengirim: Puan Azliza


pic ni diambil masa Azief di bawah selaan jagaan ucu dia di penang. skrg ni payah nak dapat amik pic dia ready.. selalu sangat lari-lari. tapi bila dapat memang comeii..

more info boleh tengok sini..

Sunday, August 29, 2010

Lagu Raya

Adeh.. mentang-mentang la dah nak raya, sana sini sibuk pasang lagu raya. Radio dan tv dibenarkan pasang lagu raya bermula Ramadhan 15th.. tapi kalau supermarket/mall takde apa-apa t&c kot.. Ahad last week keluar pergi CP pun diorang dah start main lagu raya.. nasib baik la suara artis febretku dulu kini selamanya yang tengah keudara, mendendangkan lagu Takbir memecah hening.. layan je la..


Jumaat hari tu sembang-sembang dengan hubby pasal lagu raya dan persoalan yang saya soalkan, "kenapa lagu raya sekarang buruk-buruk. lagu raya dulu gak yang best"
"haah.. lagu sekarang yang best lagu siti je.." -hubby. siti merujuk kepada siti nurhaliza

"haah.. lagi lagu yang raihan ngn man bai tu.. zamani punya lagu raya pun best. boleh la diterima telinga" -saya terpaksa terima kenyataan lagu raya siti best. tapi bila sebut nama zamani, hubby macam tak setuju je.. huhu

"agaknya sebab lagu mendayu kot. tapi sesuci lebaran tu rancak je"-hubby, sambil-sambil dia cuba ingat tajuk lagu raya siti yang lain

"entah.. sebab siti kot"
-terpaksa lagi..


errmmmm.. nak tahu tak kenapa saya boleh bangkitkan isu lagu raya dulu dan sekarang.. sebab pagi Jumaat tu telinga saya ni telah disakiti akibat mendengar lagu raya YUNA.. serious buruk!!! dah la suara ala-ala je.. nyanyi lagu raya pula.. adeh.. tak boleh kutuk lebih-lebih. puasa nih..


hubby siap cakap, "Yuna ni kalau masuk AF confirm kena keluar awal". see.. walaupun lagu Dan Sebenarnya tu menjadi pujaan hati ramai, tapi kalau dari segi vocal, biasa-biasa aje. ok ok.. tak mahu kutuk-kutuk lagi.. mati saya kena kutuk dengan peminat dia nanti. hehe..


Lepas lagu raya yuna tu ada lagi lagu raya baru. tak ingat pula siapa yang nyanyi. tapi memang hakikatnya lagu raya sekarang tak best.. lagu raya dulu nyanyian P.Ramlee, Saloma, Sharifah Aini dll juga yang best..


Agaknya la kan, budak-budak sekarang dengar lagu raya dulu pun cakap tak best. Lagu raya zaman sekarang lagi diorang suka kot.. Kalau ada budak-budak zaman sekarang yang baca ni boleh jawabkan persoalan ni..


Saturday, August 28, 2010

Renovate Rumah

Yeay.. akhirnya berjaya juga renovate rumah ni..

Cat kaler sama je cuma tambah bilik, dari 2 bilik sekarang dah jadi 3 bilik. dengan keluasan yang sama setiap bilik jadi kecil pula.. nampak serabut.. nak besarkan keluasan keseluruhan tak berjaya lagi.. takpe ada masa nanti akan cuba besarkan keluasan keseluruhan.. pintu rumah nak tukar pun tak sempat lagi.. dinding pun kosong tak siap hias.. pelan-pelan akan diuruskan.. hehe..


rumah lama sejak.. erm sejak bila ye??

see... sama je kan.. bilik je bertambah.. huhuhu

Thursday, August 26, 2010

Ketupat Sotong

-Entry tertunda-

Hello ebribadi..


Entry kali ni pasal masak-masak lagi. walaupun ada masakan yang tak menjadi, cubaan demi cubaan akan tetap diteruskan sehingga berpuas hati.. hehe..


Hari ni hubby duty, so tak sempat nak masak banyak lauk sebab Azhad sibuk ajak main.. tapi sempat juga masak makanan ni atas permintaan hubby..


Bahan-bahan ( 10 ekor )

10 ekor sotong sederhana besar
1 cawan beras pulut
2 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula melaka
sedikit garam
gula secukupnya
sehelai daun pandan
10 batang lidi/pencungkil gigi


Cara-cara

1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
3. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
4. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.

taraaa..


ketupat sotong


Pada yang tak tahu, ketupat sotong ni makanan orang kelate.. hubbyku selaku' sirim' telah meluluskan masakanku itu.. hehe.. 1st time buat jadi. tapi tak susah pun.. hehehe..

Sunday, August 22, 2010

Azhad~ bedak ruam dan baju raya

Yippi!!!

Gumbira..

Hari ni keluar setelah seminggu terperuk kat rumah je. tujuan utama nak beli bedak ubat Azhad. ruam belakang badan baby tak surut-surut. dah sapu cream, kanji pun macam tu juga. so atas suggestion ibunda tercinta kitorg gi la cari.. nak cari kedai ubat kat KK ni payah sebab kitorg tak tahu kat mane. tapi sudahnya jumpa juga. dan beli la bedak tu, macam kat bawah ni..





masa tak buka pelekat botol tu bau macam wangi. tapi bila dah buka bau dia.. errmmmm macam pernah bau je. biasa bau bauan macam tu. hubby pun tahu bedak tu boleh elokkan ruam.. insyaAllah..


balik dari KK kitorg singgah deretan kedai kat Jalan Sulaman, on the way back ke Teluk Sepangar. tujuannya nak cari plastik untuk letak baju jualan. keluar masuk banyak kedai tapi tak jumpa yang dicari. tapi kitorg jumpa lak bedak ni kat kedai situ.. punyalah susah payah gi town rupanya ada dekat je... huhuhu


dah alang-alang ke town tu kitorg pergi la City Point (CP). nak jalan-jalan dan cari baju raya Azhad. last week dah dapat baju raya abi dan ummi.. awalnya kan.. actually last week tu nak usya je. sekali berkenan sambar je la. so hari ni baru cari baju azhad.. ingatkan payah nak cari baju baby warna selain putih, biru, pink.. rupanya bersepah... nak raya la katakan... so dapat la kami belikan baju Azhad yang comeii.. serious kami laki bini suka sangat baju tu.. huhu


kami tak berlama-lamaan di luar sebab hari ni hubby ajak kawan-kawan dia berbuka di rumah. dari 3 yang dijemput (2 bujang, 1 berkahwin) 1 je dapat join. yakni yang berkahwin tu. so makan berempat la tadi. dan tentu la hubby yang masak. saya tak berani nak masak untuk bagi orang makan ni. lagi-lagi bulan puasa... huhu


ooo ya.. sebelum keluar pagi tadi kitorg singgah rumah kawan hubby masa di KD Pahang. isteri member tu baru bersalin 9hb lepas. lahir anak pre-mature, awal 2 bulan tapi alhamdulillah baby sihat, lahir 2kg. masuk incubator sehari je.. tapi baby sangat kecil. agaknya macam tu la Azhad masa 7 bulan dalam perut..


ermmm... hari ni Azhad tidur je. nak keluar pun kena kejut. balik jalan pun tidur je.. saja capture gambar Azhad pakai jumper bomba.. anak pegawai bomba la katakan.. hehe





ermmm.. agenda yang nak buat hari ni tertangguh sebab tak sempat keluar tadi. insyaAllah kalau sempat esok akan dilaksanakan.. hehehe...


till then..

Saturday, August 21, 2010

Lopes De Square

Assalamualaikum..

2,3 hari ni rajin la pula masuk dapur.. ehh.. sebelum2 ni pun rajin masuk dapur tapi masak lauk-pauk untuk berbuka je. kuih-muih, kek, dessert lama tak try. hari Khamis lepas ~hari saya masak ketam bollywood saya buat kuih lopes de square atas permintaan en suami. teringin nak makan katanya. kat sini tak jumpa.. so apa lagi, cari la kat myr dan resepi paling simple la saya copy n paste. errmmm.. kalau perasan semua resepi yang saya CnP guna cup, takde yang gram.. sebabnya saya takde penimbang. nak kena beli nih, bak kata cik Yanie RM10 je. tapi hubbyku cakap kat sini RM15.. heheheh...


kuih lopes

Bahan-bahan (saya guna cup beras sebab loyang berdiameter 7.5 inc je)

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 st air kapur
1/2 st garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam

*** air gula ***
3 ketul gula melaka
5 sb gula
3 cawan air


Cara-cara

1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur.
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.
3. Kemudian toskan beras pulut dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
4. Lepas tu, masukkan santan & air pandan. Kukus lagi selama 30minit.
5. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk, kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
6. Semasa kukus pulut, boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk, bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.

*** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.


Comment dari diri sendiri dan hubby: boleh la as a beginner dan 1st timer.. yang ni cara simple je. kalau nak yang betul2 holiaw kena balut dengan daun pisang bagai. mana nak cari daun pisang. lagipun bukannya saya pandai nak balut-balut nih...kang ada yang terbarai masa rebus.. huhuhu

esok ada agenda lain.. harap-harap menjadi.. tungguuuu.. hehe..

Seafood..

Entry pasal ketam hari tu membuatkan daku teringat last makan ketam adalah pada tahun lepas.. yakni bulan 12, beberapa bulan before balik KL. tu pun sebab hubby memenuhi permintaan mak buyong. takut tak dapat nanti meleleh air liur baby.. hehe.. ~ermm.. time mengandung la best nak minta macam-macam. cakap je nak apa mesti dapat. cepat atau lambat je..


Kitorg gi town KK, belakang pasar Philippine ada banyak kedai makan seafood bakar.. biasa buka petang dalam pukul 6 ke atas. Tapi kat situ kena pandai pilih kedai yang kuah cicah dia marbeles sebab ke'best'annya bergantung pada pencicah tu. seafood bakar tu mana-mana sama je rasanya.. tapi kalau 1st time pergi mana nak tahu kan. ikut nasib korang dan rezeki peniaga tu la.


Time kitorg pergi hari tu dapat la tempat kuah dia best. Actually before tu pernah beberapa kali makan kat situ dan dapat kedai kuah yang best. so bila datang lagi hari tu jenuh la kitorg ke hulur ke hilir cari kedai yang sama berdasarkan rupa pelayan. sebab kedai kat situ akan rotate kedudukan every 6months macam tu.. mana la nak ingat muka pelayan tu, dah la dalam kesamaran gitu.. last-last kitorg masuk je kedai tu.. tawakkal je la... cehh.. macam ape je.. huhuhu.. dan nasib baik la kedai tu pun best...



ni santapan kitorg. ketam, sotong dan ikan bawal bakar
ketam

26 minit kemudian.. licin


kat situ boleh je makan lauk-lauk tu dengan nasi. tapi kitorg ratah lauk je sebab memang tujuan nak makan ketam je. tapi tak nak nampak macam hape kitorg tambah la ikan bawal dan sotong bakar.. ikan bawal dan ketam adalah kegemaranku.. hehe


orang kata kalau nak anak lelaki kena makan seafood banyak-banyak masa awal pregnancy. saya pernah baca scientific explanation pasal ni. tapi tak berapa nak faham dan ingat.. otak semakin lemau... huhuhu.. tapi memang diakui pun masa awal pregnant saya kuat makan seafood ~mentang-mentang la sini seafood murah.. bila hujung 2nd trimester kurang makan seafood. rasa loya je tekak tengok sotong, udang. ikan boleh telan lagi..


tapi adakah orang di Sabah ramai anak lelaki? tak juga. tengok anak-anak kawan hubby ni ramai je gegirl... huhu

semua tu dah tertulis..


ps: bila nk renovate umah ejauku ni....

Thursday, August 19, 2010

Ketam Bollywood & Jus Carrot Susu

Salam.. ni dia lauk berbuka hari ini. special.. sebab 1st time try resepi ni dan jadi. kalau tak jadi takde maknanya nak tepek sini..hehe.. resepi cilok dari myresipi.. tq kepada owner resepi ni.. huhu


Bahan-bahan

4 ekor ketam sederhana besar
4 biji bawang merah- dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
2 sudu cili kering (kalau nak pedas boleh lebihkan lagi)
3 sudu rempah kari
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap cair
2 tangkai daun kari
1 batang serai
Air asam jawa
Garam
Gula
Daun ketumbar - utk hiasan


Cara-cara

1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari. Biar hingga layu kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan semua rempah-rempah dan tumis hingga garing dan naik minyak.
3. Masukkan sos tiram, kicap cair, serai, air asam jawa, garam dan gula.
4. Last sekali masukkan ketam dan kacau rata. Jika kurang rasa bolehlah diejas supaya ada rasa rempah, manis, masin dan masam.
5. Tabur dengan daun ketumbar untuk bau lebih wangi dan hidangkan..


ketam


Air pula atas permintaan suami tercinta. alasannya mata dah tak nampak.. huhu



Bahan-bahan (2 orang minum)

2 btg lobak merah
3 gelas air masak
5 sudu susu pekat (ikut citarasa masing-masing)
Beberapa ketul ais


Cara-cara

1. Basuh lobak & hiris. Blend dgn 2 gelas air.
2. Tapis ke dalam gelas. Masukkan susu pekat dan kacau.
3. Masukkan ketul ais. Dah sedia utk diminum.


carrot susu

yummy yummy... :)

Friday, August 13, 2010

Entry 5 dalam 1

Assalamualaikum

Selamat berpuasa..


Dah hari ke-3 dah pun baru nak wish.. hehe... selagi belum habis Ramadhan ni tak kisah la kan..


Alhamdulillah saya dapat berpuasa tanpa apa-apa masalah. Rezeki untuk Azhad sentiasa ada. semoga sentiasa dilimpahi oleh-Nya. takut juga bila berpuasa ni rezeki untuk Azhad berkurangan. tapi yang penting usaha dan tawakkal kepada Allah Taala.. InsyaAllah..


Puasa kali ini en suami agak busy. Nak taw kenapa??


En suami buka gerai di Bazar dalam Pengkalan Tentera Kota Kinabalu (PTKK) ni. Beliau jual ayam percik kelate.. Alhamdulillah. Rezeki di bulan Ramadhan. walau sedikit, kena sentiasa bersyukur.





1st day puasa hari tu saya ke kkia bawa Azhad untuk check-up bulan ke-3. nak taw berapa berat dan panjang si kecil tu? pada 3bulan dan 5 hari berat Azhad 5.8kg dan panjang 63cm.. Azhad naik 1kilo je dari last month. panjang bertambah dalam 6cm.. huhu.. Azhad kena inject lagi. tapi seperti sebelum ni.. Azhad memang cool. masa kena cucuk dia tak nangis, bila nurse tu tekan picagari baru nangis. tapi sebaik jarum dikeluarkan dia stop.. waahhh.. kagum ummi.. dan sehingga hari ini, Azhad tak demam. sebab suntikan bulan ke-2 dan ke-3 ni boleh menyebabkan demam.. Alhamdulillah


macam-macam adik sayang ni..



Oooo ya.. semalam berlaku tragedi dalam rumah ni.. Seperti biasa lepas balik terawih en suami akan kupas bawang. siap pakai spec lagi ye sebab tak nak pedih mata. lepas siap kupas tu kena la blend. tengah blend tu boleh pula blender mati.. aduyaii... rosak blender Philips hadiah kahwin ku. nak buat macam mana, marah pun tak guna. sudahnya terpaksa la en suami tumbuk je bawang-bawang tu.. kesian dia. tapi apakan daya time tu saya sedang tidurkan baby.. balik keja tadi dapat la blender baru. nak bisnes punya pasal. sebab kalau ikutkan saya masak jarang guna blender. huuhuu..



hari ni en suami duty, so balik umah kejap je untuk solat, pastu keluar balik. berbuka tadi pun lepas makan, solat dan keluar. malam nanti mungkin dalam pukul 2 atau 3 pagi baru balik. al kisahnya tadi masa tengah masak kuah ayam percik en hubby bersuara "kalau B nak sambung master boleh?" tak de la terkejut sangat sebab sebelum ni pun beliau pernah cakap pasal tu. cuma kali ni nampak macam bersungguh. reasonnya "gaji tentera sekarang ikut kelulusan. kalau ada master masyuk la"

saya tak kisah pun since navy tanggung segalanya, dan kemungkinan untuk stay kat KK ni lama, mungkin sampai habis master dalam 3 tahun. kalau kena posting pun boleh buat alasan.. heheh.. kalau lama lagi kat sini boleh la planning macam-macam.. hehehe..


adeh.. entry kali ni bercampur aduk.. masa terluaang banyak tapi asyik tak sempat je tu yang sekali harung je ni..


till then... Assalamualaikum. semoga kita dirahmati-Nya..

Sunday, August 8, 2010

Azhad lagi.. :)

hi all..


Semalam kitorg gi Suria Sabah. Tujuannya nak pergi Metrojaya nak tengok puting botol nuk or yang seangkatan dengannya, which claim their pacifier sama macam puting ibu dan kurang menyebabkan kembung. apa dia panggil malas lak nak recall. huhu.. Sebabnya sebelum ni iaitu baru-baru ni kitorg try bagi Azhad susu guna botol dia refuse untuk hisap. just main-main je puting botol tu. Aduhaii... payah la kalau nak kena tinggal ni..


Tadi try bagi guna puting baru, dia macam hisap. Nampak la tekak dia tu macam telan. Cuma tak banyak mungkin sebab bagi air zam-zam, bukan susu.. tengok la nanti, kena selalu bagi Azhad minum guna botol. manala tau kena tinggalkan dia nanti..



Masa kat Metrojaya tu kitorang lepak bahagian baby je. tengok kat sudut Fisher Price.. comel2 mainan dia. tapi harga tak boleh blah.. mahal ya amat. tengok je la. dan bagi Azhad try.. huhu.. itu la nasib orang takde duit.. huhuhu


ni dalam swing. muka cuak je baby tak pernah naik buai.. hehe



Tengok swing tu p
un kecik je. Azhad kena bengkok kaki. kalau luruskan kaki memang tak muat la. so buat rugi je beli.. hehe.. alasan yang boleh diterima pakai..


Pastu kitorg makan KFC. mula-mula Azhad tidur, tengah makan dia bangun lak. nasib la abi makan cepat so abi la yang entertain Azhad.. ummi makan slow n steady.. hehe.. Azhad tidur atas kerusi je. kitorg tak beli stroller pun. hari tu macam nak beli, tapi bila fikir-fikir macam tak perlu. tapi.. macam kesian lak bila baby nak tidur time jalan-jalan.. errmmmm..


Azhad tidur kepenatan..






huhuhu.. gambar last tu Azhad tidur petang tadi. kena bungkus dengan selimut macam baby baru lahir... huhuhu.. sekarang macam dah budak 6 bulan je. tak sabar nak gi timbang Azhad ni.. hehe..


ps: JOS 1st Giveaway telah dilancarkan.. jom join.. hadiah menarik menanti anda. klik kat banner di sidebar ni ya.. :)

Friday, August 6, 2010

Azhad @3months dan Puding Roti Horlick

Hari ni genap Azhad 3 bulan.. Azhad semakin 'semangat' dan macam-macam ragam. ada masa senang je nak tidur. sampai pergi shopping pun dia boleh tidur lena.. bunyi bising shopping mall tu dia tak peduli. ada masa dia berjaga malam ajak ummi main. abi dah selamat tidur tapi tu pun tak lena. tapi as long Azhad tak meragam, tak menangis ummi dan abi rasa syukur sangat.


Kalau time dia tidur lena tu memang ummi boleh buat macam-macam. Tengok tv, layan fb, masak.. sampaikan kalau kita nak tukar pampers dia time dia tidur pun dia mengamuk.. punyala orang tak boleh kacau. tapi kena time dia tak boleh tidur, tidur 20 minit bangun, tidur, bangun, rasa macam nak marah je. kadang-kadang tu memang dah marah pun. tapi Azhad sekecil itu bukannya paham. so layankan aje la. kadang tu bila kita marah, dia gelak balik.. huhu.. alahai penyejuk hati ummi.. harapnya sampai besar anak ummi ni bahagiakan hati ummi.


Baju Azhad ada 2 helai yang dah kena lipat simpan elok-elok sebab dah tak boleh pakai. itu pun sebab baju tu jenis romper fully tutup sampai kaki. jadinya dah tak muat sebab Azhad cepat panjang. kalau kelebaran masih muat lagi.. so nak tak nak kena la beli baju baru buat Azhad. mungkin bulan puasa nanti, masa tu pun mungkin tengah sale sempena raya. tapi buat tambah sikit-sikit je sebab ada baju yang belum pakai lagi sebab size besar.. ummi dengan abi terlebih excited masa beli dulu sampai main rembat je size besar pun. janji design cun.. huhu


Bulan ni 18hb baru ke kkia.. tapi kitorang nak pergi next week je sebab sini tak ramai sangat macan kat Pantai Dalam dulu so tak ikut date pun boleh.. Agak-agaknya berapa la berat dan panjang Azhad ye.. kita tunggu dan lihat.




Sejak ada Azhad ni ummi rasa something perubahan dalam diri ummi. macam hormon perempuan (tak tahu ape nama hormon tu) banyak pula. sebabnya dulu tak rajin dan tak tahu masak, tapi sekarang terpaksa rajin masak.. masak untuk makan harian tu memang la dah jadi kewajiban, tapi yang peliknya ni tambah rajin pula buat kek la, puding la.. ayoyo.. makin bulat muka kami berdua, selari dengan Azhad.. hehe


semua sama tembam, kan.. huhu


Semalam saya merajinkan diri LAGI buat puding roti. ini adalah percubaan ke-4. before ni buat tapi tak berapa puas hati so takde la entry pasal tu.. huhu.. tapi each time buat resepi berbeza dan sendirian berhad. this time pun sama. dok belek-belek resepi dalam internet pastu oter ikut suka. tapi hasilnya.. yummy.. "SEDAP" 1st word yang keluar dari mulut hubby.. hehe..


meh tengok resepi rekaanku. kot-kot ada yang nak try ke.. :p

bahan-bahan:
6sb serbuk horlick
1cwn air (boleh tambah kalau nak cair)
3sb susu pekat manis (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa sendiri.saya guna susu manis so xyah tambah gula)
7-8keping roti potong (boleh tambah atau kurangkan ikut sukatan air)
1biji telur (dipukul)
sedikit esen vanila
sedikit buahan campuran


cara-cara:
1.roti disapu majerin dan strawbery jem berselang seli
2.potong roti dan susun dalam loyang yang telah digris
3.dalam bekas lain bancuh horlick, air dan susu. kacau hingga sebati. masukkan telur yang dah dupukul dan tambah esen vanila..kacau lagi.
4.tuang bancuhan horlick ke dalam loyang berisi roti tadi. kalau air banyak tambah roti, kalau tak nanti puding cair sangat.
5.tabur buahan campuran atas roti.
6.bakar dalam oven dengan suhu sederhana sehingga masak.
7.lagi sedap makan sejuk.. YUMMY


ni rupa puding roti horlick ku..puding roti horlick



ps:pasni kalau buat lagi entah sama ke tidak rasanya. huhu..

Thursday, August 5, 2010

Erm.. All About Azhad. Ada Juga Pasal Planning.. :)

Assalamualaikum..


WAHHH.. Dah masuk bulan Ogos ni.. Dah 5 hari dah pun. huhu.. next week akan masuk Ramadhan 1431.. cepatnya masa berlalu. tahun lepas, dalam Ramadhan Azhad masih dalam rahim ummi. baru 4 minggu, kalau scan pun tak nampak apa. Sekarang ni tak payah nak scan, orang rabun pun boleh nampak anak ummi yang comel tu. hehe..


Alhamdulillah Ramadhan yang lepas ummi dapat puasa penuh. terima kasih Azhad sebab tumbuh dalam rahim ummi waktu tu. Harapannya tahun ni pun dapat puasa penuh sebab breastfeed Azhad. Terima kasih Allah kerana limpahkan rezeki yang tidak putus untuk Azhad. Harap puasa ni rezeki Azhad tidak berkurang. InsyaAllah..


Sempena bulan mulia yang bakal tiba ni pun saya rasa macam nak bersedekah. Sambil-sambil tambah kenalan dan pengunjung. Tapi bukan kat sini. InsyaAllah kat blogshop saya.. So tunggu kemunculannya.. hehe..


Ketika tengah type entry ni si kecil buah cinta kami tengah nyenyak tidur. tapi yang memeranjatkan saya, sila tengok pic bawah..






Eh.. dia tidur mengiring la. dah pandai mengiring ke? 2 kali betulkan, 2 kali dia mengiring balik. Esok baru genap Azhad 3 bulan tapi dah boleh mengiring. ye ke dah reti. tengok nanti 2,3 hari nanti macam mana.. huhuhu..

Related Posts with Thumbnails