Wednesday, March 17, 2010

Tugasan Baru

Serius!!!

Ngantuk giler ni..
Bertahan gara2 tugasan baru yg baru diterima semalam
Adeehhhh...


Eh.. kali ni bkn gara2 contest tu taw..
ermm... ada tugasan lain yg lebih penting
melibatkan nyawa!!!


wah wah... mcm penting sgt je bunyinya..


nak taw apekah tugasan tu???
cuba try test tgk pic kat bwh ni






dpt tangkap tak??


ermm... kalau yang lom pernah alami mungkin tak taw kot
kalau yg pernah tu taw la..
tp kadang2 lain tempat lain bentuknya kn..


so.. apakah ittew???


namanya Carta Pergerakan Bayi Harian
kena kira pergerakan bayi sehingga smpai 10 pergerakan dlm masa 12 jam
bermula pkl 9am ~tu yg stay tu - 9pm
dah complete 10 pergerakan kena jot down pkl bape complete
tp nk kira pun bkn sebarangan kira
bkn asal gerak je leh mark carta tu
kata nurse tu kalau dlm masa 1 jam baby gerak every 5 mnt, amik gerakan paling kuat dikira 1 gerakan
dan saya ada baca somewhere, kena ada gap about 15 mnt baru leh kira 2 pergerakan
mcm complicated je bunyi kn..
huhu


sbnrnya benda ni kena buat bila usia kandungan dah 7 bulan
tp saya baru smlm disuruh oleh nurse
walaupun masa 7bln dah taw, baca kat CARI
tp ye la kn.. org tak suruh kita ni wt derk je la..
hehehe..
asalkan rasa baby gerak ok la


tp kn..
kalau tak cukup 10 pergerakan kena pergi hospital dengan segera
kenapa eh??
misalnya dlm 12 jam tu x cukup 10 pergerakan
tp tengah malam nak tido tu baby gerak dgn rancaknya ~my baby mmg active time ni
means baby is doing fine la kn
so nape kena gi hospital

mm... seperti biasa..
soalan tu hnya berlegar-legar di otakku dan ditnya kpda suami tercinta je
malas lak nak tnya nurse.. huhuhu


ok2..
nk citer psl check up smlm
appointment saya pd pkl 10 am tp tiba awal 20 mnt
saya setel dlm pkl 12.. 2 jam gk tunggu
tp tak terasa sgt sbb in between the time tu ada ceramah & check gigi
Alhamdulillah everything is fine walaupun sll terjadi pendarahan gusi masa gosok gigi


pastu kn..
dalam ms 2 minggu ni berat saya naik 0.7kgs...
so total gain 9.2kgs
OMG!!! kegemukan la saya
huhuhu
ibu mengandung yg xleh terima hakikat!!
sila sedar diri ye Pn Azliza.. :p


kalau kira ukur lilit dari aritu mcm sama je
35"
cuma sekarang ni rs ketat je perut
mcm kalau kita makan byk dlm 1 masa
kan perut tu rs ketat semacam

suami tercinta ada tnya
"skrg ni perut bersinar ke??"
teeettttt
ni mesti sbb tgk gmbr pregy woman yg seksi, bersinar je perutnya
so ape saya jwb ye??
"bersinar? entah.. tp rasa terik la" xtaw nk jwb ape sbnrnya
pastu "bila nk bg gmbar perut"
ayoyo!!! gmbr perut lak
"takde gi mane2 tmpt best cmne nk amik gmbr.."
alasan!!!
pdhal leh je dok umah tu amik gmbr perut..
pakai baju ye.. jgn pk yg bukan2
bhya taw nk mms gmbr xsenonoh walaupun utk suami tercinta sendiri
huhuhu


ok!!
cukup sketsa2 nih
ada yg best lagi
hehehe... gelak org gedik ye..


ms check up smlm..
'ermm.. mcm kenal je mamat ni' kataku dlm ati merujuk kepada sorg mamat yg teman bini beliau...
ala... ari 1st dtg klinik mesti la husband ikut kn..
tp daku dulu tiap kali check suami tercinta tunggu
cuma bila di KL ni kena la independent..

ok2.. smbung cerita

rupa2nya mmg kenal pn.. wlaupun ku tak taw la dia kenal ke x..
tp rasa2 dia pn msti pk bnda yg sama sbb asik2 pndang je.. perasan!!!

sbnrnya kn.. *shy shy cat*
sy pernah minat mamat tu... wuwuwu...
masa sek. sri pantai (f1-f3)
owhh... lihat la betapa gatalnya saye.. :p
mamat tu sebaya ngn abg gg, 4thun tua la...
so mksudnya tak smpt la nk feeling lebih2 sbb pastu dia abis blaja

tp masa nmpk beliau tu xde la excited sgt
saya sedar yg saya dlm klinik ibu mengandung
yg bermaksud saya dan beliau dah menikah ~dgn pasangan msing2 la ye..
so.. pergi ko syaitan jgn kacau cucu cicit adam nih!!!


alamak!!!
mati la kalau suami tercinta baca nih
ampun.. sembah patik harap diampun..
patik hnya syg dan cinta kanda Yusairi sorg je.. ehh.. ngn baby..
huhu..


Eh...
bln ke 8 ni xde pic lg..
tgk la minggu ni cmne
tungguuuu....


6 comments:

R i z a said...

ohh aku baru tau wujudnya carta itu..

liza said...

uik... time ko tak kena ke.. may be sbb swasta kot... huhu

R i z a said...

tak de pulak..pengetahuan baru ni..so dah start counting la skrg ni ke?baby tu mesti suka main2kan ko..die tahu mama die tgh kire die tuh

liza said...

yup..br mula arini..tp baby mmg kurang aktv pg..ptg ngn nk mlm je rancak berjoget dlm tummy ni..huhu

R i z a said...

malam ko tdo lewat2 ke?

liza said...

xla..standard la..pkl 12 or 1.. huhu..

Related Posts with Thumbnails