Thursday, April 1, 2010

Cinta Jarak Jauh

Hari tu masa my nephew main surat khabar, konon-konon cari Mila kesayangan dia yang ktorg auntie dan uncles panggil "itam, pendek" tapi dia panggil "comel", ternampak la 1 artikel yg "mcm menarik je". terus la saya amik page tu supaya nanti tak hilang tinggal kenangan je..


Tajuk artikel tu Mempertahan Cinta Jarak Jauh sumber Kosmo 26032010




Pada korang mungkin la tak menarik pun. tp pada org yg berjauhan dengan buah hati pengarang jantung mcm saya, benda ni boleh dijadikan panduan..


Meh tgk apa tip-tip supaya hubungan jarak jauh ni bertahan lama


1. Kepercayaan dan kejujuran
dalam rukunegara pun kepercayaan ni letak pd no 1.. tanpa kepercayaan takkan aman la hubungan tu.. ye la sat2 gaduh sbb syak wasangka/cemburu.. tp JANGAN letak kepercayaan 100%.. kena ada syak wasangka sikit.. tp sikit la.. jangan cemburu membuta tuli.. dan kita pun kena la guna sebaik-baiknya kepercayaan yg org dah bg.. jujur tu penting.. kalau boleh beritahu la segalanya pun dekat pasangan kita (tiada rahsia antara kita gitu), supaya dia tak dengar dari org lain dulu. sbb kalau dah ada yg menyampai mesti cerita tu dr duration 2.30minutes leh jadi 2.30jam..
-kami saling mempercayai dan tiada rahsia diantara kami


2. Komitmen
Komitmen ni kena dua hala. tak boleh harapkan sebelah pihak je. kalau tak mmg tak jadi la. kadang2 kita kena mengalah. mengalah tak bermakna kalah. demi kepentingan hubungan yg dibina
-dia komited pd saya walaupun sibuk dgn kerjaya


3. Selalu berhubungan
Kurang komunikasi ni la punca sesuatu hubungan tu boleh renggang, tak kira dekat atau jauh. at least dekat boleh gak jumpa bila rindu. tp bg yg berjauhan ni byk medium yg boleh digunakan. lg2 zaman teknologi canggih skrg ni. call/sms/mms/3G/email/chat/webcam.. ada lg ke org guna surat zaman skrg? kalau tempat2 tertentu tu mngkin la. so gunakan kemudahan yg ada sebaiknya. jangan gunakan kelapangan masa yg ada tu dgn contact org lain. jiwa kosong mudah utk curang!!!
-kami sms tiap masa, dia call sebelum tido


4. Jangan letak banyak harapan

Point ni sesuai tak untuk org dah nikah?? bg yg sedang bercinta mesti mengharap hubungan ke jinjang pelamin. bg yg dah kawin mesti harap hubungan kekal ke akhir hayat.. mengharap tak salah tp kena sedia terima apa2 yg mendatang.. soal hati dan perasaan kita tak boleh jangka dan kawal
-kami sentiasa mengharap dan berdoa jodoh ini kekal ke firdausi.. Amin


5. Kesetiaan
Bukan kepada Raja dan Negara je kita kena setia. dengan pasangan kita lagi la kena setia. jgn sekali2 berhajat/berlaku curang. zaman skrg ni dah tak boleh nak kata org lelaki yg selalu curang. sebab org perempuan pun dah ramai curang. so kuatkan iman, jangan termakan pujuk rayu syaitan..
-insyaAllah.. saya setia selagi dia setia..


6. Emosi
Haa.. yg ni biasa perempuan la.. lg2 time bendera merah. so pasangan tu kena la taw time2 mcm tu supaya tak gaduh/berbalah. ye la kn. time2 tu benda kecik pun leh jadi besar.. lg2 berjauhan.. lambat reply sms atau call pun boleh jd issue.. so kena kawal la emosi masing2 dan sentiasa fikir positif.
-tp kalau sebulan sekali gaduh2 manja ape salahnya kn.. huhu


so mcm mane? ada berani nak bercinta jauh2 ni?


4 comments:

Encik Mimpi said...

sy percaya akan cinta jarak jauh! =)

liza said...

ya.. yg pnting ati kita sndri..

Siti said...

Cinta jarak jauh, siti pernah laluinya & terputus di tgh jalan..huhu...daku curang....hehehe

liza said...

siti:seb baik ngaku...huhu..time bercinta xpe.dah kwin xleh curang2..

Related Posts with Thumbnails