Friday, April 30, 2010

Kek Coklat Kukus

Akhirnya...
kesampaian juga hajat dihati..


Semalam adalah "hari ini dalam sejarah"
pertama kali saya buat kek..
dan nasib baik jadi


Sebenarnya dah lama nak buat
dalam entry dulu-dulu masa masih di KK lagi,
ada mention nak buat something yg 'girly'
dan inilah dia...
huhuhu



KEK COKLAT KUKUS
~myresipi


Bahan-bahan

1 cawan gula perang
1 cawan susu coklat segar
1 cawan minyak
½ cawan susu pekat manis
¾ cawan serbuk koko
1 ¼ cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur


Cara-cara


1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder .
2. Masukkan serbuk koko, gula perang, susu coklat segar, susu pekat , dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api yang kecil .Kacau sehingga larut.Matikan api.
3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan tadi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati .
5. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dilengser dengan minyak.
6. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah di panaskan.
7. Angkat dan sejukkan.



dan inilah hasilnya...




kek coklat kukus
inilah tester saya..
"sedap" budak kecik ni ckp


tapi tak buat topping pun
kalau ada topping lagi best tu..
huhuhu..


lain kali boleh buat lagi..
merasa la baby nak makan b4 keluar...
:p


2 comments:

DiLLaiLa said...

yeahhh itu diaa..liza sudah menunjukkan belangnya di dapur..(wink_wink) =)

liza said...

dilla.. bnda senang mcm tu boleh la.. tu pun risau gak tak jadi. almaklum 1st time.. hehe...

Related Posts with Thumbnails